//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

OSVRT BiH u NATO-u 2014 – snovi ili čudo?

I dok predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija govori da ćemo naredni izborni ciklus dočekati kao punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza, predsjednica NATO-ovog koordinacijskog tima Ana Trišić – Babić veli da se to ne može desiti ni u najljepšim snovima.

12.04.2011. | PIŠE: Daniel OMERAGIĆ

Bosna i Hercegovina ća će za desetak dana obilježiti jednu neslavnu godišnjicu. Prošlog aprila ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, na neformalnom sastanku u Tallinnu, pozvali su BiH da pristupi Akcionom planu za članstvo (MAP) uz uslov da na državu uknjiži 69 lokacija sa perspektivnom nepokretnom vojnom imovinom i dodijeli ih na korištenje Ministarstvu odbrane BiH.

Iako je norveški ambasador Jan Braathu, čija je ambasada do kraja prošle godine bila zadužena za kontakt između BiH i NATO-a, nedavno podsjetio kako su političari u BiH uoči skupa u glavnom gradu Estonije bili blizu dogovora, sve je potom otišlo u pogrešnom pravcu. Stranke u Federaciji BiH bile su, barem na riječima, spremne da odmah počnu ispunjavati uslov za MAP, dok je Dodikov SNSD zastupao stav da se vojna imovina na teritoriji Republike Srpske može dati tek na korištenje Ministarstvu odbrane BiH, ali da se ne može knjižiti kao državno vlasništvo. Objašnjenje za takvo ponašanje je pronađeno u tome da smo u izbornoj godini i da nije pogodan trenutak za krupne odluke. A upravo to su, kako je objasnio viši savjetnik za vojna i politička pitanja u štabu NATO-a u Sarajevu Rohan Maxwell, saveznici željeli testirati. Bosna i Hercegovina je na ovom kompleksnom pitanju trebala pokazati da može postići unutrašnji kompromis, koji je bitan za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu u kojem se sve odluke donose konsenzusom.
Kako se to nije desilo, BiH je propustila priliku da prošlog septembra započne svoj prvi ciklus iz Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koji je sastavni dio MAP-a. U više navrata je ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavljivao kako vjeruje da će naša zemlja ispuniti ono što se od nje traži vrlo brzo po formiranju novog Vijeća ministara BiH. Umjesto toga, ušli smo u sedmi mjesec bez državne vlade i parlamenta. To što su Republika Srpska i Federacija BiH dobile vladu i parlament, nema veliku važnost za ispunjenje dva glavna vanjskopolitička cilja BiH – članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.
Zabrinjava i trenutni nesklad nekih od glavnih političkih aktera kada govore o dinamici puta BiH prema NATO-u. Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija po povratku u Sarajevo sa višednevne turneje u SAD-u, gdje je razgovarao sa predstavnicima američke administracije, rekao je kako će BiH 2014. dočekati kao punopravna članica NATO-a i uz otvorene pregovore sa Evropskom unijom. Na ovo je reagovala predsjednica NATO-ovog koordinacijskog tima pri Vijeću ministara BiH Ana Trišić – Babić, koja smatra da smo izgubili previše vremena poslije izbora da bismo do septembra ispunili uslov iz Tallinna i startali sa prvim Godišnjim nacionalnim planom. Zato ćemo tek sljedeće godine krenuti sa realizacijom MAP-a, a zamjenica ministra vanjskih poslova BiH veli da “ni u najljepšim snovima ne možemo biti u NATO-u do 2014”.
Akcioni plan za članstvo je program savjetovanja, pomoći i podrške osmišljen prema individualnim potrebama zemlje koja želi postati članicom Saveza. MAP je zasnovan na aktivnostima koje zemlja izabere u svom Godišnjem nacionalnom programu koji pokriva politička, ekonomska, odbrambena, sigurnosno, pravna i pitanja resursa. Aktivnosti na putu do članstva u NATO-u odvijaju se u nekoliko godišnjih ciklusa. Hrvatska je, na primjer, pozvana u MAP 2002, dok je punopravna članica NATO-a postala tek 2009.
Pred BiH je tako dug i težak posao kako bi prvo ispunila uslov da počne primjenu MAP-a, kao završnog koraka ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, a potom i realizaciju ANP-a. Zato bi ulazak BiH u NATO 2014. bio zadivljujući uspjeh.

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: