//
you're reading...
Fakti i informacije - Factual informations, Svi postovi - All posts

NATO samit u Čikagu

NATO samit u Čikagu

21.05.2012

Lideri 28 država NATO-a završili su samit u Čikagu uz obećanje da će „nepovratno“ biti predani tranziciji u Afganistanu, koji je bio centralna tema dvodnevnog skupa. Učesnici su naglasili da su rješeni da budu efikasniji i istovremeno potvrdili da će se držati vojnih obaveza Zapadne vojne alijanse.

20120209_120209-logo-Summit-Chicago_rdax_276x220

Lideri NATO-a su zvanično odobrili plan za transfer vodeće odgovornosti za borbene operacije na afganistanske sigurnosne snage do sredine naredne godine.

Barak Obama je rekao da je ovo dio mape puta ka okončanju rata i prelasku na planirano povlačenje stranih borbenih trupa do kraja 2014.

NATO generiše obećanja za troškove dugoročne obuke afganistanske vojske. Procjenjuje se da će godišnji troškovi nakon 2014. biti nešto viši od 4 milijarde i da će biti razmatrani redovno na osnovu sigurnosne situacije.

NATO je također donio odluke u cilju održivosti i sposobnosti NATO-a da odgovori na buduće prjetnje u teškim ekonomskim vremenima.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da to obuvhata predanost takozvanim strategijama „pametne odbrane“ i razmjene resursa.

„Donijeli smo odluku da pametno investiramo u našu odbranu, čak i u vrijeme štednje i angažovali naše partnere širom svijeta da se pozabave izazovima sa kojima smo svi suočeni u 21 vijeku.“

2012_NATO_3

NATO samitom okončana su četiri dana diplomatije na visokom nivou, uključujući samit G-8 kome je, u Kemp Dejvidu u Merilendu, domaćin bio predsjednik Obama.

Zvaničnu bh. delegaciju na NATO Samitu u Čikagu, 21. maja 2012. godine predvodio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

U završnoj Deklaraciji NATO Samita u Čikagu saveznici su snažno podržali aspiracije BiH ka članstvu u NATO-u. Pozdravljen je značajan napredak uključujući formiranje VM BiH kao i politički dogovor postignut 9. marta 2012. godine o knjiženju nepokretne vojne imovine. NATO će i dalje pratiti napredak u implementaciji i pružati BiH svu neophodnu pomoć. Također, saveznici su izrazili zahvalnost BiH na učešću u NATO mirovnim operacijama.

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: