//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Група новинара из БиХ у посјети НАТО-у

NATO  pozvao vlasti da ispune uslov iz Talina

БРИСЕЛ – НАТО је позвао власти у БиХ да испуне услов који је постављен на Самиту 2010. године у Талину, који се односи на питање књижења перспективне војне имовине, како би се отворила могућност активације Акционог плана за чланство /МАП/.

Портпарол НАТО–а Кармен Ромеро је током брифинга за групу новинара из БиХ, чију је посјету сједишту Алијансе у Бриселу организовао НАТО штаб Сарајево, подсјетила да већ постоји политички оквир за рјешавање овог питања у виду договора политичких лидера из марта ове године.

“БиХ је битан партнер за Алијансу. Посебно бих захвалила за допринос БиХ мисији ИСАФ у Авганистану. То нам показује да БиХ може бити земља која даје допринос у мировним мисијама”, рекла је Ромерова. На питање колико би БиХ морала да чека на пуноправно чланство када се активира МАП, Ромерова је рекла да би то могло да буде између три и седам година. “Позитивно искуство са Црном Гором показује нам да земља у којој постоји политичка воља може да направи велики наредак за три године. Истовремено, имамо и примјер са Бившом југословенском републиком Македонијом, која је већ 14 година у статусу МАП”, додала је Ромерова.

Она је нагласила да БиХ може очекивати, уколико се ствари буду позитивно развијале, да у МАП-у проведе између три и седам година, колико је требало Хрватској да постане пуноправна чланица.

Говорећи о предстојећем састанку министара иностраних послова земаља чланица НАТО-а у децембру, Ромерова је рекла да неће бити конкретне расправе о БиХ, али да ће једна од тема сигурно бити земље западног Балкана.

Када је ријеч о односима Србије и НАТО, Ромерова је рекла да ова земља није заинтересована за чланство, али да је, такође, веома битан партнер у региону. “Нама је веома битно да имамо отворен дијалог са Србијом”, нагласила је Ромерова.

Она је истакла да се НАТО у овом тренутку посебно усредсредио на питање окончања борбене мисије у Авганистану 2014. године и покретања мисије помоћи и обуке авганистанским Оружаним снагама од 2015. године, као и пружања подршке Турској, чланици Алијансе која граничи са сукобима захваћеном Сиријом.

“Званичници НАТО-а по хитном поступку разматрају захтјев Турске за распоређивање ракетног система `патриот` за чисто одбрамбене сврхе. Ови ракетни системи немају никакве везе са надгледањем зоне забране летова”, додала је Ромерова.

Новинаре из БиХ примио је и шеф Мисије БиХ при НАТО-у Бранимир Јукић, који је истакао да су земље чланице Алијансе веома пријатељски расположене према БиХ.

“Земље чланице НАТО-а спремне су да помогну на путу БиХ у Алијансу експертизама, али и финансијски кроз различите фондове”, додао је Јукић.

Он је изразио задовољство што су представници медија из БиХ посјетили Мисију, јер су НАТО интеграцијски процеси све мање у фокусу јавности.

Група новинара из БиХ сутра ће посјетити Заједничку команду савезничких снага за Европу /SHAPE/.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/NATO-pozvao-vlasti-da-ispune-uslov-iz-Talina-168969.html

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: