//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

Dodik i Gašparović o NATO-integracijama BiH

B. A. 28/11/2012 13:04:00

image

BANJA LUKA – Ukoliko bude uspješna Republika Srpska, bit će uspješna i Bosna i Hercegovina i uvjeren sam i zapadni Balkan, izjavio je danas u Banjoj Luci predsjednik Slovačke Republike Ivan Gašparovič.

On je nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da su razgovarali o dobroj današnjoj saradnji između Slovačke Republike i Češke, u „kontekstu dobre moguće saradnje između RS-a i BiH“.

-Od političara zavisi do koje mjere su spremni za saradnju i traženje konsenzusa- rekao je Gašparovič i dodao da je stekao utisak na osnovu današnjeg razgovora da ta spremnost postoji.

– Naše dvije zemlje su veoma uporedive, što se tiče i privrede i veličine- naveo je Gašparovič.

Rekao da je bilo riječi i o „problematičnom pitanju za RS, pitanju članstva u NATO-u“, koji jeste vojna grupacija, ali, ako se pogleda s tačke Slovačke, kako je naveo, posljedice članstva u NATO-u ne odnose se samo na vojsku već i na ekonomski moment -na investicije.

-Imajući u vidu peripetije s kojima se susreće RS i BiH mogu samo da kažem da je i u Slovačkoj bila slična situacija. Ukoliko ne bismo danas bili članice EU i NATO-a, sigurno bismo se veoma teže susretali s problemima u rješavanju krize – rekao je potvrdivši da njegova zemlja također ima probleme nezaposlenosti i zahtjeve za poboljšanje standarda građana.

Izrazio je uvjerenje da su zemlje članice EU sposobne i da čine sve da što prije otklone posljedice krize i naglasio da bez obzira na krizu s kojima se suočava EU i dalje je njena politika u pravcu proširenja.

Dodao  je i da iako je pojam zapadni Balkan historijski, smeta mu, jer smatra da smo svi u Evropi i da treba „preći na moderni – Evropa, i u tom slučaju ćemo svi biti zajedno“.

-Iskustvo Slovačke koja je prošla težak period tranzicije i prilagođavanja uslovima EU i za nas je dobar primjer, kojim treba da se krećemo – rekao je i Milorad Dodik i izrazio zadovoljstvo što je Gašparovič dao podršku bh.evropskim integracijama.

RS je opredijeljena za evropske integracije i ona na putu BiH ka evropskim integracijama želi da zadrži, kako je ponovio, svoje vidljivo mjesto, u skladu s ustavnim položajem i Dejtonskim sporazumom.

Kada je u pitanju NATO, kazao je da RS „želi da se obave dodatne konsultacije te da se stekne uvjerenje vezano za taj sistem i da RS u tom smislu koncipira i definiše svoju poziciju i ulogu“.

-Očigledno je da samo uključivanje u NATO nije samo pitanje vojne saradnje i integracije već i značajno pitanje, preduslov i pretpostavka bilo kakvih političkih pozicija koje se grade u drugim segmetima pridruživanja- tvrdi Dodik i dodaje da su u tom kontekstu shvatili i Gašparevičevu poruku i nastojat će da u narednom periodu svoje aktivnosti grade „na konstrukciji koja podrazumijeva našu integraciju u te sisteme“.

Dodik je rekao da privredna saradnja mora biti veća te da su istakli da će dati podsticaj zajedničkim investicijama RS-a i Slovačke.

-Potrebno je razvijati saradnju i u drugim oblastima, obrazovanju, kulturi i sportu- dodao je Dodik i podsjetio i da postoji saradnja univerziteta RS-a i iz Slovačke.

Izvor: http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/118214-Gasparovic—Dodik-Ukoliko-bude-uspjesna-bit-uspjesna-BiH.html

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: