//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

НАТО НЕЋЕ ЗАТВОРИТИ ВРАТА ЗА БИХ

NATO neće zatvoriti vrata za BiH

Да се сутра у институцијама провде договор о непокретној војној имовини, Босна и Херцеговина би већ наредних дана почела у потпуности уживати све привилегије Акцијског плана за чланство, речено је “Авазу” у сједишту НАТО-а у Бриселу.

Сјеверноатлантски савез (НАТО) и даље држи отворена врата према БиХ и она се сигурно неће затворити у скорој будућности. Али од тога нема ништа док се не ријеши питање непокретне војне имовине.

То је једина препрека дубљем интегрирању БиХ у НАТО те Савез од политичких лидера у БиХ очекује да што прије проведу у дјело политички договор од 9. марта ове године.

Добре оцјене

– НАТО жели БиХ у свом окриљу. И ваши лидери не само да су рекли него су усвојили и одлуке, преточили их у законе и тиме јасно ставили до знања да желе у НАТО – казала нам је Кармен Ромеро (Carmen), замјеница портпарола Савеза.

Она, али и други званичници НАТО-а нагласили су да је БиХ већ дубоко у структурама овог војног савеза. Људи из БиХ учествују у око 170 програма које Савез годишње организира. Неких 60 војника Оружаних снага БиХ је у мисији у Афганистану и НАТО веома цијени војни ангажман наше земље широм свијета.

– Показује се да БиХ није само земља у којој су потребни страни војници него и држава која своје војнике шаље у свијет да чувају мир – казала је Ромеро.

Говорећи о предстојећем самиту НАТО-а у Бриселу, она је истакла да очекује да ће се на њему говорити и о региону западног Балкана.

Она се осврнула и на најаву државне тајнице САД-а Хилари Клинтон (Хилларy Цлинтон) да ће лично лобирати за улазак БиХ у МАП ако се ријеши питање непокретне војне имовине.

Различите изјаве

– Неће само она лобирати. Ријешите то питање и цијели НАТО ће лобирати за БиХ – нагласила је Ромеро.

У том ставу Ромеро није усамљена. И други званичници НАТО-а наглашавају жељу тог војног савеза за дубље интегрирање БиХ.

Један од њих осврнуо се кратко и на иницијативу да се БиХ демилитаризира. Казао је да су често изјаве које се дају у јавности и оно о чему се разговара на састанцима са званичницима НАТО-а “у потпуној супротности”.

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/nato-nece-zatvoriti-vrata-za-bih

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: