//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Dodik: RS nema dogovor sa Srbijom u vezi ulaska BiH u NATO

Dodik: RS nema dogovor sa Srbijom u vezi ulaska BiH u NATO

Pedsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako je Republika Srpska spremna sudjelovati u rješavanju pitanja državne i vojne imovine na cjelovit način i odbacio optužbe predsjednika SDA Sulejmana Tihića kako Srpska opstruira dogovor o raspodjeli imovine koji je postignut u Banjaluci 9. ožujka prošle godine.

Dodik je rekao novinarima nakon sastanka lidera političkih partija sa generalnim tajnikom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom kako Republika Srpska nije protiv toga da 22 lokacije perspektivne vojne imovine u Srpskoj budu uknjižene kao vlasništvo Ministarstva obrane, a da se ostala vojna imovina treba dati entitetu.

“Za onu imovinu koja je važna za OHR trebamo napraviti Mapu puta. Idućeg tjedna ćemo na tome raditi. To pitanje treba riješiti i mi smo spremni na razgovor”, poručio je on.

Dodik drži kako je pitanje imovine nametnuto bez ustavnog temelja kao problem, arogantnom odlukom visokog predstavnika o zabrani raspolaganja imovinom, koja nema ni zakonskog ni daytonskog temelja.

Odluku Ustavnog suda BiH o stavljanju izvan snage Zakon o statusu državne imovine u Republici Srpskoj, predsjednik SNSD-a smatra neustavnom i donesenom pod pritiskom, jer prema Ustavu BiH – BiH ima samo one nadležnosti koje su joj date samim Ustavom.

“Ustavni sud bi da bude ustavotvorac i da piše neke odluke. Što se mene tiče ta je odluka neprovodiva, mora postojati sporazum strana: dvije vlade entiteta i Vijeće ministara BiH, i na temelju toga dtreba donijeti odluku o imovini”, rekao je Dodik.

On je odbacio i optužbe Tihića kako se Srpska vodi interesima i stavovima Srbije kada je riječ o NATO integracijama, pojasnivši kako nikakav dogovor Srpske sa Srbijom o tome ne postoji.

Rasmusen se danas u Sarajevu sastao i sa članovima Predsjedništva BiH i poručio da politički lideri trebaju riješiti pitanje nepokretne vojne imovine, odnosno njenog uknjiženja na BiH, ukoliko žele da zemlja dobije kandidatski status za članstvo u NATO.

http://dnevnik.ba/novosti/bih/dodik-rs-nema-dogovor-sa-srbijom-u-vezi-ulaska-bih-u-nato

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: