//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Мари Скаре, специјалним представником генералног секретара NATO-а за жене, мир и безбједност у Сарајеву

Замјеник министра иностраних послова Босне и Херцеговине Ана Тришић-Бабић сусрела се са Мари Скаре, специјалним представником генералног секретара NATO-а за жене, мир и безбједност

04.04.2013

Замјеник министра вањских послова Босне и Херцеговине Ана Тришић-Бабић састала се у Сарајеву 4. априла 2013. године са Мари Скаре, специјалним представником генералног секретара NATO-а за жене, мир и безбједност. Саговорници су разговарали о активностима NATO-а и БиХ на спровођењу Резолуције 1325 Савјета безбједности UN-а, која се бави питањима улоге жена у оружаним конфликтима.

Замјеник министра Тришић-Бабић је саговорника информисала о тренутном статусу интеграционог процеса NATO-а у БиХ. Навела је да Босна и Херцеговина због неиспуњења услова из Талина не може да активира Акциони план за чланство (Membership Action Plan – MAP), али да настоји да проводи неопходне реформе у оквиру програма сарадње IPAP и PARP. Тиме БиХ истовремено реформише оружане снаге али и дефинише своје мјесто у овом систему безбједности, те ради на јачању капацитета за допринос миру и стабилности.

Замјеник министра Тришић-Бабић је истакла да, у склопу ових настојања, имплементација Резолуције 1325 Вијећа безбједности UN-а игра веома важну улогу, те БиХ кроз различите институције спроводи одредбе ове Резолуције. То показује и повећање броја женског особља у БиХ контигентима у мисијама изградње мира, као што је мисија UN-а у Јужном Судану.

Специјални представник Скаре је истакла да напори NATO-а за имплементацију Резолуције 1325 трају већ неколико година и да се они фокусирају на два кључна подручја. Навела је у првом реду увођење џендер перспективе у управљању кризама у којима NATO учествује, од анализе конфликта до активности на терену. Други правац су активности на повећању броја и улоге жена у NATO-у и партнерским земљама, и то посебно на позицијама гдје се доносе одлуке.

Саговорници су константовали да постоје потребе и могућности за продубљивање сарадње БиХ и NATO-а у овом подручју и да питање улоге жена у оружаним конфликтима и снагама безбједности треба да игра све важнију улогу у конкретним активностима и политикама. Посебно подесан механизам конкретне сарадње на подручју Југоисточне Европе су регионални сигурносни форуми, попут Америчко-јадранске повеље (А5), те је потребно истражити правце и политичке, али и техничке и едукативне сарадње земаља региона и NATO-а кроз овај форум.

http://www.mfa.ba/aktuelnosti/saopstenja/default.aspx?id=23928&pageIndex=1

Специјална представница Генералног секретара NАТО-а у посјети Министарству одбране Босне и Херцеговине

Министар одбране Босне и Херцеговине Зекеријах Осмић је са својом замјеницом Марином Пендеш и сарадницима из Министарства одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине 4. априла 2013. године у посјету примио специјалну представницу Генералног секретара NАТО-а за питања жена, мира и безбједности гђу Mari Skaare и замјеника команданта NАТО штаба Сарајево бригадира Haralda Hiortha.


Циљ састанка је упознати гђу Skaare са активностима МО и ОС БиХ везаним за проведбу закључка посљедњег Самита NАТО-а у Шикагу, а који се односи на снажнију имплементацију Резолуције 1325 Савеза безбједности УН-а, провођење обуке о родној равноправности у МО и ОС БиХ те учешће у међународним и регионалним иницијативама усмјереним на предметну област.

Министар и његови сарадници су истакли да МО БиХ улаже велике напоре како би подигли свијест о значају родне равноправности у МО и ОС БиХ те да им у процесу имплементације УН резолуције 1325 подршку пружају остале државне институције, ентитетске и међународне организације.

Посебно су истакли подршку NАТО штаба Сарајево, који је допринио едукацији, информисању и промовисању родне равноправности у јединицама Оружаних снага БиХ кроз различите радионице, обуке и обиласке припадника ОС БиХ.

Закључено је да значајну улогу у имплементацији Резолуције 1325 има и учешће у међународним и регионалним иницијативама, с посебним нагласком на NАТО Smart Defense иницијативу „Жене лидери у одбрани и безбједности“.

http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/vijesti/?id=24039

Специјална представница Генералног секретара НАТО-а Мари Скåре посјетила Министарство сигурности БиХ
Специјална представница за жене мир и сигурност генералног секретара НАТО-а Мари Скåре посјетила је данас Министарство сигурности Босне и Херцеговине.

Са замјеником министра сигурности БиХ Младеном Ћаваром и помоћницима министра разговарано је о родној равноправности у јавној служби, учешћу жена БиХ у мировним мисијима  те судјеловању жена у процесима доношења одлука.

Специјална представница Скåре је рекла да у савременим конфликтима често највећу цијену плаћају жене и дјеца, па  је један од циљева њене посјете БиХ подстицање НАТО снага да из бх. ратних искустава науче лекцију у циљу превенције сексуалног насиља у оквиру конфликта. Истакла је, такођер, да је укључивање жена Босне и Херцеговине  у политички живот и процесе доношења одлука од највишег значаја за НАТО.

Замјеник министра сигурности БиХ Младен Ћавар је изнио да Министарство сигурности улаже велике напоре у укључивање жена у сектор сигурности и подузима конкретне активности на промоцији УН Резолуције 1325 о женама, миру и сигурности. Тако је иницирано увођење родне перспективе у обуке за полицијске службенице прије упућивања у мировне мисије. Садржај обуке усклађен је с УН стандардима с посебним нагласком на превенцију и заштиту жена и дјеце од родно увјетованог насиља у подручјима гдје се проводи одређена мисија.

Током састанка је истакнуто да је, с циљем бројнијег судјеловања жена у мировним мисијама, Министарство сигурности БиХ  користило афирмативне мјере смањивши број потребних година искуства, као једног од главних критерија, са 8 на 5 година за жене.

http://msb.gov.ba/vijesti/saopstenja/Default.aspx?id=8995

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: