//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

Giuseppe Belardetti: NATO nema skrivenu agendu u BiH

Saradnja NATO-a sa Crnom Gorom i Makedonijom je vrlo snažna. Crna Gora se sprema da uskoro postane članica Sjevernoatlanskog saveza i preostali su samo još neki detalji koji trebaju biti definisani, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Anadolija generalni sekretar Atlantskog vijeća Giuseppe Belardetti.

Giuseppe Belardetti / AA

Zastoj u napretku Makedonije ka članstvu u NATO-u uzrokovan je odnosima sa Grčkom, pojasnio je Belardetti.

“Problem Makedonije vezan je za jednu od članica NATO-a, Grčku, i on je bilateralne prirode. Ne radi se o nedostatku podrške NATO-a, niti nezainteresovanosti makedonskih vlasti. Problem nije na relaciji NATO-Makedonija, nego na relaciji Makedonija-Grčka. Siguran sam da će Makedonija biti spremna da postane članica, čim politički nesporazum sa Grčkom bude riješen”, naglasio je Belardetti.

Govoreći o stavu Srbije u vezi sa članstvom u NATO-u, Belardetti je pojasnio kako posebno dobri odnosi Srbije sa Rusijom i njen neutralan stav u vezi sa NATO-om nisu u nužnoj suprotnosti.

“Da sam srbijanski političar, najbitniji bi mi bili stabilnost, razvoj i mir u mojoj zemlji zajedno sa susjedima. Postižem li to članstvom u Evropskoj uniji (EU), NATO savezu, vrlo dobrim odnosima sa Rusijom ili na neki drugi način, to je pitanje koje treba srbijanski političari da definišu. Imati posebno dobro odnose sa Rusijom, Makedonijom ili Bosnom i Hercegovinom ne isključuje dobre odnose sa NATO-om. Takvi odnosi mogu se kretati i napredovati u istom smjeru. Članstvo u Evropskoj uniji u ovom trenutku je krucijalno za Srbiju, kao i za bilo koju drugu zemlju u regiji, jer donosi investicije i ekonomsku stabilnost. NATO donosi također stabilnost i rast, ali ako su se srbijanske vlasti odlučile za neutralnu poziciju, mi to poštujemo i nastavljamo sa Partnerskim akcionim planom, s kojim su obje strane zadovoljne i to je nešto što bi smo mogli u budućnosti prenijeti i na Bosnu i Hercegovinu”, ukazao je generalni sekretar organizacije koja promovira transatlansku saradnju i međunarodnu sigurnost.

Prema Belardettijevim riječima, članstvo u NATO apsolutno nije uslov za članstvo Srbije ili bilo koje druge zemlje u Evropskoj uniji (EU).

Kada je u pitanju rješenje sigurnosnog pitanja na sjeveru Kosova, Belardetti je naglasio kako fokus mora biti na budućnosti i dijalogu Beograda i Prištine. “Ne treba ostavljati prostora strahovima o nestabilnosti koji su stvar prošlosti”, poručio je generalni sekretar Atlantskog vijeća

-NATO nema skrivenu agendu u BiH- 

Govoreći o putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u, Belardetti je rekao kako svi, a posebno mladi ljudi trebaju biti dobro informisani o Alijansi, naglasivši kako “NATO nema skrivenu agendu u BiH”.

On je, govoreći o vremenskom okviru u kojem bi u budućnosti BiH mogla postati članica NATO-a, ukazao na važnost samog procesa u odnosu na određivanje datuma.

“Ne mogu govoriti o namjerama vaših političara. Mislim da će članstvo u NATO-u doći kada i ako bosanskohercegovačke vlasti prihvate i budu zainteresovane za pridruživanje Savezu. NATO neće i nije nikada forsirao nijednu zemlju u članstvo i to je pitanje individualne odluke. Mislim da određivanje datuma nije dobro, jer svaki put kada odredite neki ciljni datum, on postane bitniji od samog procesa. Ne trebamo se fokusirati na datum, već na sami proces približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u”, poručio je Belardetti.

On je ponovio da dinamika pristupanja Bosne i Hercegovine NATO-u zavisi isključivo od domaćih vlasti.

“Ne postoji vremenski okvir kojim bi se mogao odrediti period u kojem bi BiH mogla postati članica NATO-a, nakon što za to zemlju bude aktiviran Akcioni plan za članstvo. Dinamika pristupanja zavisi isključivo od domaćih vlasti, odnosno pravovremenog ispunjavanja postavljenih uslova za članstvo u Alijansi”, pojasnio je generalni sekretar Atlantskog vijeća.

Člansvo u NATO-u je, prema riječima Belardettija, od krucijalnog značaja za BiH.

“Zemlje nikad ne gube dio suverenosti članstvom u NATO, i zato mislim da je članstvo u NATO od krucijalnog značaja za BiH. Sve odluke, na svim vojnim i političkim nivoima, moraju dobiti saglasnost zemlje članice koja ima pravo da odbije provesti odluku za koju smatra da nije od njenog interesa”, naglasio je.

Generalni sekretar Atlantskog vijeća pojasnio je u intervjuu za agenciju Anadolija da se svaka zemlja, koja postane članica NATO, transformiše iz konzumenta u proizvođača sigurnosti, prilagođavajući svoje političke, vojne i civilne strukture široj zajednici zemalja od Kanade do Turske, gdje djeluje Alijansa koja dijeli iste ideje i vrijednosti, ali sa mogućim drugačijim pristupima.

Belardetti se nalazi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje će se susresti s visokim političkim, vojnim i policijskim dužnosnicima, kao i sa predstavnicima organizacija koje podstiču euroatlanski put BiH.

http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/145704-Giuseppe-Belardetti-NATO-nema-skrivenu-agendu-BiH.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: