//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

ЈАВНА ТРИБИНА У БАЊА ЛУЦИ ”ДА ЛИ ЈЕ НАТО САМО ОДБРАМБЕНИ САВЕЗ?“

Javna tribina - Banja luka

Јавна трибина – Бања лука

Атлантска иницијатива у Босни и Херцеговини уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке организовала је јавну трибину на тему “Да ли је НАТО само одбрамбени савез?” која је одржана 11.04.2013. године у Бањалуци.

Циљ јавне требине био је отворити дијалог о евроатлантским интеграцијама у Босни и Херцеговини са посебним акцентом на отварање дијалога у Републици Српској.

Излагачи на трибини били су Игор Пилић, савјетник замјенице министра иностраних послова БиХ, с презентацијом ”БиХ и НАТО појмови и концепт“; Момир Брајић, шеф одсјека за НАТО и ПфП у Министарству иностраних послова БиХ, с презентацијом ”Актуелни тренутак БиХ и НАТО“; Вања Матић, водитељица програма родне равноправности НАТО штаба у БиХ, с презентацијом ”Жене, мир и сигурност“ и Едина Бећиревић, предсједница Атлантске иницијативе, с презентацијом ”Активности и истраживања Атлантске иницијативе“.

2

”Еуроатлантске интеграције нам пружају могућност да уредимо стање у држави. За Босну и Херцеговину најбитније питање јесте испуњавање обавеза. Нико нас не приморава да постанемо дио НАТО савеза, али за нас најважнија ствар јесте да кроз процес интеграција реформишемо друштво. Суштинско питање јесте у какав политички ризик улазимо ако не постанемо чланица НАТО-а.“ – казао је Игор Пилић.

Вања Матић је нагласила да је НАТО првенствено политички па тек онда војни савез. ”НАТО је регионална организација чије чланице су само земље Европе, али и Сједињених Америчких Држава и Канаде. Физички овај савез затворен је за све остале земље.” – додала је Матић, која је веома инспиративно говорила о родним питањима у сектору сигурности, али и о томе колико је ова тема важна за НАТО интративни процес Босне и Херцеговине.

”Босна и Херцеговина је у процесу одузимања и уништавања застарјелог оружја обавила добар дио посла. Поред уништавња, који је обављен у највећем дијелу, добар дио оружја је продат, а један дио је и дониран“ – истако је Момир Брајић.

Едина Бећиревић учесницима је презентирала активности и истраживања које проводи Атлантска иницијатива. Студенти су добили детаљна упутства о томе како се могу активирати и постати чланови ове организације, а и укључити се у истраживања која се баве ширим сигурносним темама.

Учесници трибине веома су активно постављали питања и учествовали у веома креативној дискусији која је услиједила након презентација панелиста. Након презентација излагача, учесници су постављали бројна питања али су поред питања износили и своја мишљења о НАТО-у. Нека од питања око којих се дебатирало са највише интереса била су: Који је интерес НАТО-а да БиХ постане чланица тог савеза? Зашто БиХ не може бити неутрална као нпр. Аустрија? Да ли је чланство у НАТО-у услов за чланство у ЕУ?

Током дискусије, истакнуто је да чланство у НАТО-у осигурава трајни мир и сигурност, што је први предуслов за привлачење страних инвестиција. Искуство земаља бившег Источног блока нам казује да је неписано правило да су те земље прво постале чланице НАТО савеза, а након тога чланице Европске уније. Пред тога, у свим тим земљама стране инвестиције су значајно порасле након што су постале НАТО чланице.

Пише: Светлана Крстић
Атлантска иницијатива, Бања Лука

http://atlantskainicijativa.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3328%3A-javna-tribina-u-banja-luci-da-li-je-nato-samo-odbrambeni-savez&catid=50%3Aaktuelnosti&Itemid=138&lang=hr

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: