//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Пентагон: Сједињене Америчке Државе подржавају БиХ на путу ка НАТО и Европској унији

Министар одбране БиХ Зекеријах Осмић 15. 05. 2013. године у Пентагону састао се са секретаром за одбрану САД-а Chuckom Hagelom. Највиши дужносници Министарства одбране БиХ и Министарства одбране САД-а разговарали су о приоритетним активностима које Министарство одбране и Оружане снаге БиХ проводе у оквиру сарадње и партнерства са НАТО-ом и другим важним активностима на путу БиХ ка евроатлантским интеграцијама.

Том приликом министар Осмић је истакао да су Сједињене Америчке Државе за Босну и Херцеговину стратешки партнер и партнер број један у области одбране.

Он је подсјетио да је у протеклим годинама одбрамбени сектор у БиХ лидер позитивних процеса, и путоказ и узор за све друге реформе у БиХ, али да је у посљедње 2-3 године дошло до одређених застоја и стагнације као посљедица економске кризе и недостатних ресурса, као и одређених неодговорних политика. “Наставак одбрамбене реформе треба дати моментум и свим другим реформама потребним за интеграцију у НАТО и ЕУ“, рекао је министар Осмић, нагласивши да од ступања на ову дужност настоји отклонити застоје и елиминирати узроке и коријене проблема.

Министар Осмић је казао да очекује подршку визији развоја и јачања одбрамбеног система Босне и Херцеговине, истакавши:“Ми желимо постићи да Оружане снаге БиХ буду кредибилна и релевантна структура која је способна одговорити сигурносним изазовима и потребама народа и грађана БиХ, али и валидан и користан учесник у програмима регионалне сарадње и НАТО систему колективне сигурности. Прије свега, желимо оснажити и учврстити капацитете ОС за операције деминирања, инжењеријске капацитете, способности за помоћ цивилним структурама у случају катастрофа и несрећа, способности ваздушних (хеликоптерских) снага за операције подршке снагама на терену, медицинске евакуације, потраге и спашавања.

130515-D-BW835-077

Такође, министар је истакао да су приоритети МО и ОС БиХ у наредном периоду отклонити застоје у процесу НАТО интеграција и испунити услов за МАП, обезбједити наставак рефроми, јачати способности ОС за мисије деминирања и операције помоћи цивилима, те наставити учешће у међународним операцијама подршке миру, у првом реду у мисији ИСАФ.

Секретар за одбрану САД-а Chuck Hagel честитао је на упућивању Јединице Војне полиције ОС БиХ у мисију ИСАФ у Афганистану, која се налази у саставу Батаљона Војне полиције Националне гарде Maryland, чиме ОС БиХ заједно са НАТО партнерима доприносе изградњи мира и стабилности у Афганистану. Истакао је и значај сарадње и обиљежавање десете годишњице Државног партнерства БиХ и Marylanda, као потврде успјешне војне сарадње с циљем проширења на цивилни сектор.

Секретар Hagel је изразио чврсту подршку напорима БиХ које се реализују на путу ка евроатлантским интеграцијама, испуњавању увјета за активирање НАТО акцијског плана (МАП), унапређењу реформи у области логистике, те наставку укупних реформских процеса одбрамбених институција БиХ.

Осим Министра одбране БиХ Зекеријаха Осмића, састанку су присуствовали и амбасадорица БиХ у САД Јадранка Негодић, в.д. начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал- мајор Анто Јелеч, в.д. команданта Оперативне команде Оружаних снага БиХ бригадни генерал Драган Вуковић, помоћник министра одбране за међународну сарадњу Зоран Шајиновић и војни аташе БиХ у САД пуковник Божо Скопљаковић.

Испред Министарства одбране и Оружаних снага САД-а, сусрету су присуствовали и замјеник начелника Заједничког штаба адмирал James. A. Winnefeld, подсекретар за одбрамбену политику dr. James Miller, помоћник секретара за одбрану Derek Choolet, замјеник помоћника секретара за одбрану dr. Evelyn Farkas и војни аташе САД у БиХ бригадир Scott Miller.

http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/vijesti/?id=24871

 

 

Hagel Hosts Bosnia-Herzegovina Defense Minister at Pentagon

American Forces Press Service

WASHINGTON, May 15, 2013 – Secretary of Defense Chuck Hagel hosted Bosnia-Herzegovina Minister of Defense Zekerijah Osmic at the Pentagon today, Pentagon Press Secretary George Little said.

Click photo for screen-resolution image
Defense Secretary Chuck Hagel, left, welcomes Bosnia-Herzegovinia Defense Minister Zekerijah Osmic and Ambassador Jadranka Negodic, background, at the Pentagon, May 15, 2013. Hagel and Osmic met to discuss defense issues of mutual interest. DOD photo by Erin A. Kirk-Cuomo
  

(Click photo for screen-resolution image);high-resolution image available.

Hagel congratulated Bosnia for its recent deployment of a Bosnian Armed Forces unit with the Maryland National Guard to Kandahar, Afghanistan, Little said.

“This week, the Maryland National Guard and the Bosnian Armed Forces celebrate the 10th anniversary of their State Partnership, a key part of our military to military relationship,” he said. “Secretary Hagel noted that in the 17 years since the Dayton Accords, the Bosnian Armed Forces have matured greatly and are now contributing to NATO’s efforts to bring peace to Afghanistan.”

The two leaders discussed their mutual priorities of NATO reforms, Little said, to include ammunition disposal and logistics reform.

“Secretary Hagel reiterated the United States’ commitment to Bosnia’s progress toward NATO and EU integration, and conveyed our firm support for current efforts to register its defense properties,” he concluded.

http://www.defense.gov/News/NewsArticle.aspx?ID=120055

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: