//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Замјеник министра иностраних послова Босне и Херцеговине Ана Тришић-Бабић сусрела се са помоћником генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједоносну политику Дирком Бренгелманом

Замјеник министра иностраних послова Босне и Херцеговине Ана Тришић-Бабић састала се 23. јула 2013. године у Бриселу са помоћником генералног секретара НАТО-а за политичка питања и безбједоносну политику (PASP) Дирком Бренгелманом. Саговорници су разговарали о актуелном статусу НАТО интеграција у БиХ, са посебним освртом на питање испуњења услова из Талина.

Замјеник министра Тришић-Бабић је саговорника информисала о тренутном статусу НАТО интеграционог процеса у БиХ. Познато је да Босна и Херцеговина због неиспуњења услова из Талина не може да активира Акциони план за чланство (Membership Action Plan – MAP), али је замјеник министра Тришић-Бабић изразила наду да ће то питање бити испуњено у догледно вријеме, те да ће лидери шест странака реализовати договор о принципима рјешавања овог питања, који је раније постигнут. Замјеник министра је истакла да је рјешавање овог питања јако важно, јер тиме БиХ добија један ефикасан механизам унутрашње реформе у питањима одбране, економије, правног система и безбједности, те се наставља позитивна динамика у региону у питањима реформи и стабилизације. БиХ је показала да може бити партнер у пружању безбједности, што потврђује и активно учешће у операцији ISAF у Афганистану.

Помоћник генералног секретара Бренгелман је истакао да је НАТО имао велику дозу оптимизма у вези рјешавања овог питања након посјете генералног секретара НАТО-а Андерс Фогa Расмусена Босни и Херцеговини, те обећања лидера о скорој регистрацији непокретне војне имовине на Министарство одбране БиХ. НАТО изражава подршку БиХ у њеним реформским настојањима, те подржава њен пут приближавања Савезу, као дио процеса укључења региона у ову безбједоносну заједницу. У том смислу НАТО у БиХ види партнера и охрабрује позитивна настојања за досезање стандарда који су неопходни за наставак интеграционог процеса.

http://www.mfa.ba/aktuelnosti/saopstenja/default.aspx?id=24890&pageIndex=1

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: