//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

Ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija: NATO je sigurnosni okvir i jak magnet i za strane investitore

Na pitanje koliko je Bosna i Hercegovina danas daleko od NATO-a, šef vladajuće Socijaldemokratske partije  odgovara da je daleko upravo onoliko koliko nekima u BiH treba da shvate da članstvo u NATO-u svima u BiH donosi ”sigurnosni okvir koji kao takav predstavlja jak magnet i za strane investitore”.

Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić

”Kada se dogodi ta promjena u glavama pojedinca, lako ćemo riješiti i pitanje uknjižbe vojne imovine, stvoriti uvjete za aktiviranje MAP-a. Više je Srbija učinila u posljednje dvije godine na približavanju NATO-u, nego je to BiH učinila u proteklih deset. Naglašavam, mi smo daleko od NATO-a samo onoliko koliko mi NATO učinimo dalekim od Bosne i Hercegovine. Odnos NATO saveznika prema nama je više nego pošten i prijateljski. Međutim, sve ima svoje granice. Mi sada moramo napraviti odgovarajući potez, riješiti pitanje vojne imovine. Kažu ako moraš progutati žabu, učini to odmah. Moguće je da ima nekih u BiH kojima je NATO u tom smislu teška prepreka, ali sam siguran da ne postoji relevantan političar kome nije jasno da ćemo mi, na kraju, završiti kao punopravni član NATO-a. E, pa ako je tako, a jeste, besmisleno je gubiti vrijeme”, komentira on.

Sve ovo, veli Lagumdžija, ne govori jer je pro-NATO orijentiran već kao osoba koja razmišlja o budućnosti bh. djece i neko ko u podsvijesti ima našu nedavnu prošlost.

”Da budem konkretan, SDP vidi NATO kao jedan od prioriteta. Zbog toga smo, zajedno sa SBB-om, predložili i u parlamentarnu proceduru uputili odgovarajuće zakonsko rješenje za vojnu imovinu koje nije ništa drugo nego pretvaranje u parlamentarnu odluku dogovara ‘šestorke’ od prije godinu i pol dana o vojnoj imovini. Nadam se da će zakon na kraju biti usvojen i da ćemo učiniti ovaj značajan korak naprijed. To je u interesu svih u BiH”, ocijenio je šef bh. diplomatije.

http://www.trtbosanski.com/bs/news/detail/bosna-i-hercegovina/101/zlatko-lagumdzija-vucic-i-dacic-vode-politiku-zorana-dindica/22412

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: