//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Lagumdžija i Moor: Do kraja septembra moguć dogovor o vojnoj imovini

Zamjenik predsjedavajućegVijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio Jonathana Moorea, direktora Ureda za južnu i centralnu Evropu u Sekretarijatu za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija i Jonathan Moore, direktor Ureda za južnu i centralnu Evropu u Sekreterijatu za vanjske poslove Sjedinjenih Američkih Država, razgovarali su 16. avgusta 2013. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Dr. Lagumdžija je upoznao sagovornika sa trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na aktivnosti koje za cilj imaju nastavak napredovanja zemlje na putu evroatlantskih integracija.

U toku razgovora je pozitivno ocijenjena izuzetno dobra saradnja BiH i SAD na bilateralnom i multilateralnom planu, te je naglašeno da se odnosi između naše dvije prijateljske zemlje kreću uzlaznom putanjom, ali i da ih treba unapređivati, naročito u oblasti ekonomije. S tim u vezi, dr Lagumdžija je istakao važnost podrške SAD-a, koja je presudna za prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), u okviru pregovora koje vodi naša zemlja za članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Dr. Lagumdžija je izrazio nadu da bi do kraja septembra mjeseca, uz aktivnu ulogu međunarodne zajednice, mogli postići dogovori o implementaciji presude Suda u Strasburu u slučaju Sejdić i Finci kao i rješavanje pitanja uspostave učinkovitog mehanizma koordinacije u procesu europskih integracija ali i dogovora za rješavanje pitanja nepokretne vojne imovine kao uslova za aktiviranje MAP-a koji otvara vrata BiH za članstvo u NATO savezu.

Direktor Odjela Moore se zahvalio dr. Lagumdžiji na razgovoru te je istakao podršku Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini, naročito njenim evropskim i evroatlantskim integracijama, i podsjetio da je podrška našoj zemlji jasno izražena kroz cjelokupni dosadašnji angažman Sjedinjenih Američkih Država.

http://www.mvp.gov.ba/aktuelnosti/saopstenja/default.aspx?id=24964&template_id=16&pageIndex=1

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: