//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Dragan Čović: Uvjete za EU i NATO možemo riješiti u paketu

Covic Za Avaz 1901 2 IS

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović nije krio da je iznenađen izjavom predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića da su postigli dogovor o simetričnoj provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci protiv BiH“.
– Nema još nikakvog dogovora. On i ja se sutra (danas, op. a.) sastajemo i razgovarat ćemo i o tome. Neki razgovori na nivou dviju stranaka postoje, mada su tek u začetku. HDZ je odredio Borjanu Krišto i Barišu Čolaka, a SDA Šefika Džaferovića i, mislim, Asima Sarajlića. Odlučili smo detaljnije razgovarati nakon Bajrama i sada je došlo to vrijeme – kaže Čović za „Dnevni avaz“.

Izborna kampanja

Oktobar će biti mjesec BiH u evropskim institucijama. Politički lideri idu na susret sa Štefanom Fileom (Fule), a Vijeće Evrope debatirat će o našoj zemlji na jesenjem zasjedanju, također u oktobru.

– Da. Mi pokazujemo neodgovornost! Četiri godine nismo u stanju provesti odluku Suda u Strazburu. Ne mislim da je to pitanje tako teško. Šta nas tek čeka kada počnemo pričati o stvarnim temama – reorganiziranje BiH kako bi bila u stanju napredovati na evropskom putu. Ovako organizirana BiH ne može napredovati prema EU. Previše je nivoa vlasti, previše je komplicirano… Ekonomija BiH ne može ovo izdržati. Smatram da bi bilo krajnje neodgovorno pasti u zamku izborne kampanje više nego godinu dana prije izbora. A to već počinjemo gledati.

Na šta mislite?

– Pa, na izjave političara. Evo, i Željko Komšić nešto je izjavio pa već nekoliko dana imamo reakcije na to.

Vojna imovina

A na koga ste mislili kada ste govorili o komotnijim pozicijama?

– Na Bošnjake i Srbe. Oni imaju mnogo više komoditeta u odnosu na Hrvate u BiH. Svi želimo biti ravnopravni. A ja mogu navesti stotine primjera gdje hrvatski narod u BiH nije ravnopravan. No, dajte da ne otežavam stanje izjavama, već hajmo razgovarati i dogovoriti se. Moja i želja hrvatskog naroda je euroatlantska budućnost BiH.

 Imate odličnu relaciju s Dodikom. Jeste li spremni s njim razgovarati i „nagovoriti“ ga da bude popustljiviji na integracijama u NATO?

– Ako bismo riješili „Sejdić – Finci“, pitanje vojne imovine ne bi bilo problem riješiti. I kroz bilateralne razgovore. Stavili smo prošle godine i potpis na dogovor. Dakle, tu nema nekih velikih razlika među strankama. Mislim da se razlikujemo u nijansama. Usudio bih se reći da „Sejdić – Finci“ i pitanje kompletne državne imovine, uključujući i vojnu, možemo riješiti u paketu.

Hoće li se to desiti do kraja narednog mjeseca?

– Nadam se da će tako biti. Možemo, kažem, ići i kroz paket. Pa, na jednom mjestu mi napravimo ustupak, na drugom neko drugi.

http://www.avaz.ba/vijesti/intervju/uvjete-za-eu-i-nato-mozemo-rijesiti-u-paketu

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: