//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

ЛАГУМЏИЈА И РИКЕР О ВОЈНОЈ ИМОВИНИ

Lagumdžija i Nikšić razgovarali sa Rikerom

Предсједник Социјалдемократске партије (СДП) БиХ Златко Лагумџија састао се јуче у просторијама СДП-а у Сарајеву са замјеником помоћника шефа америчке дипломатије амбасадором Филипом Рикером (Пхилип Реекер), саопштио је СДП БиХ.

На састанку је разговарано о актуелној политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини, с посебним нагласком на важност рјешавања кључних питања као што су имплементација пресуде Европског суда за људска права у предмету Сејдић- Финци и питање војне имовине, односно испуњавање увјета за почетак примјене Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП).

Овом приликом Лагумџија је информисао Рикера о флексибилности у оквиру јасних принципа коју је СДП БиХ показао прихвативши, поред индиректног избора чланова Предсједништва БиХ, да разговара и о директном избору као могућем моделу, а све то због важности убрзавања пута ка ЕУ.

Саговорници су посебну пажњу посветили могућим моделима за рјешење питања војне имовине сложивши се да је непотребно и за Босну и Херцеговину непродуктивно даље одлагање испуњавања јасних обавеза на путу приближавања чланству у НАТО-у.

Поред осталога, Рикер је упознат са сетом антикорупцијских закона који су се на иницијативу СДП БиХ нашли пред Федералним парламентом, а прије свега Законом о одузимању имовинске користи прибављене казненим дјелом и прекршајем, Законом о сузбијању корупције и организираног криминала и Законом о заштити пријавитеља корупције, као и плановима за будуће активности које ће имати рефлексију на економију, што се у првом реду односи на инфраструктурне пројекте и пројекте у енергетском сектору.

Саговорници су на крају сусрета још једном изразили важност што скоријег дијалога који ће водити до рјешења кључних проблема, а Лагумџија се захвалио Рикеру на подршци коју САД пружа Босни и Херцеговини на њеном путу у придруживању Европској унији и НАТО-у.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/lagumdzija-i-niksic-razgovarali-sa-rikerom

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: