//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

DODIK: NISAM PROTIV DEBLOKADE PRIMJENE MAP-A

Predsjednik Saveza nezavinsnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je opredijeljen da se u Briselu postigne dogovor o provođenju odluke ‘Sejdić-Finci’ te da to rješenje treba da tretira samo pitanje diskriminacije koja mora da bude uklonjena iz Ustava BiH.

Navodi da zastoj postoji zbog nemogućnosti da se to pitanje riješi u Federaciji BiH, a da je RS dala “konstruktivno rješenje”, što je, kaže, potvrdio i jedan od podnosilaca zahtjeva da se ukloni diskriminacija prilikom izbora, Jakob Finci.

”RS ostaje pri stavu da se jedan člana Predsjedništva BiH iz RS-a bira na izborima, nikako posredno, a spremni smo prihvatiti dogovor koji postignu predstavnici u Federaciji BiH”, ponovio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Naglasio je i da je jasna metodologija promjene Ustava i da je definisano da strane u BiH, entiteti, moraju dati pisanu saglasnost i da se nakon toga samo verifikacija prethodno potpisanog sporazuma entiteta vrši u parlamentu BiH.

Naveo je da je osnovni problem vezan za pitanje državne i vojne imovine u BiH, to što nije realizovan raniji dogovor da se to pitanje rješava u paketu.

”Neki su zatim to pokušali da razgrade i odvoje vojnu i državnu imovinu”, rekao je Dodik i naveo da nije protiv deblokada primjene MAP-a, ali da se na obavezujućem referendumu u RS-u građani treba da izjasne da li žele da BiH bude članica NATO-a.

Bez te saglasnosti RS-a, kaže, nije moguće da se donose odluka na nivou BiH, a pitanje MAP-a može se riješiti na osnovu ranijeg sporazuma stranaka.

http://www.radiosarajevo.ba/novost/124610/dodik-opredijeljeni-smo-za-dogovor-u-briselu

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: