//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Одржана је 6. сједница Комисије ѕа НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине

Дана 18. септембра 2013. године одржана је 6. сједница Комисије за НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине. Сједницом је предсједавала замјеник министра иностраних послова БиХ и предсједавајућа Комисије Ана Тришић-Бабић.

Ricoh Image

Учесници сједнице су разматрали иницијативу министарства безбједности БиХ о одржавању НАТО EARDCC вјежбе заштите и спашавања у БиХ, те процесу имплементације пројекта BRAAD, којим би се требало увести заједничко осматрање и заштита ваздушног простора БиХ, Црне Горе и Македоније. Комисија је поздравила оба пројекта, те позвала надлежне институције у БиХ да учине све неопходне активности као њиховој иплементацији. Пројекат BRAAD представља дио НАТО иницијативе „Паметна одбрана“ (Smart defense), и имплеметацијом овог пројекта БиХ доприноси својој сигурности и сигурности региона, али се и профилише као активан партнер у гарантовању безбдности у ширем евро-атлантском простору.

Сједница је настављена информацијом о актуленим дешавањима у вези израдом Самопроцјене имплементације IPAP-а 2012-2013 (Индивидуални партнерски акциони план). БиХ имплементира реформе оружаних снага и осталих сегмената друштва овим механизмом сарадње са НАТО-ом, и тренутно завршава свој други циклус IPAP-а, припремом за презентацију постигнутих резултата партнерима у НАТО-у. Због неизвјесности скоријег активирања Акционог плана за чланство (Membership Action PlanMAP), Комисија ће предузети неопходне активности на изради трећег циклуса IPAP-а, чиме ће реформски процесу бити настављени у пуном капацитету.

http://bihnato.com/2013/09/18/3649/

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: