//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Zastupnički dom PS BiH o nepokretnoj vojnoj imovini

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici je raspravljao o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, koji su u parlamentarnu proceduru uputili klubovi poslanika SDP-a i SBB-a.

Foto: Dž. KRIJEŠTORAC | Rasprava o nepokretnoj vojnoj imovini trajala nekoliko minuta
 
Nakon glasanja ovaj prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu, iz Republike Srpske niti jedan glas za, te je upućen u naknadno usaglašavanje. S ovim je SDS, iako u svađi sa SNSD-om, podržao njihov stav da ovaj prijedlog nije dobar.

Prijedlog ovog zakona podrazumijeva da će za perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu, koja je obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH, ukupno 63 objekta – 39 u Federaciji BiH i 23 u RS-u, Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana podnijeti zahtjeve za upis prava vlasništva u zemljišne, katastarske i druge javne knjige. Za imovinu, koja nije obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH, a koja se vodi kao neperspektivna nepokretna vojna imovina za potrebe institucija BiH predviđeno je da ih Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana upiše u zemljišne, katastarske i druge javne knjige kao vlasništvo BiH. Istovremeno se utvrđuje da se neperspektivna nepokretna vojna imovina na korištenju kod drugih subjekata ili koja se još nalazi u posjedu Ministarstva odbrane BiH knjiži u vlasništvo bez naknade drugim nivoima vlasti, gdje se ta imovina nalazi – to sve imajući u vidu funkcionalnu vezu korisnika i odgovarajućeg nivoa vlasti, u skladu sa odgovarajućim odlukama Ustavnog suda BiH i prijedlogom ove odluke.

U paketu

Zanimljivo je što je u raspravi koja je trajala nekoliko minuta učestvovao samo zastupnik Stranke za BiH Beriz Belkić, koji je kazao da ova stranka neće podržati Prijedlog zakona, jer se njime pristupa raspodjeli vojne imovine, iako je BiH vlasnik i tako treba da se knjiži.

Foto: Dž. KRIJEŠTORAC | Rasprava o nepokretnoj vojnoj imovini trajala nekoliko minuta

“Mi ćemo iskoristiti neke druge mjere kada je u pitanju nerad Pravobranilaštva, podnijet ćemo prijave protiv njih, jer se imovina mora proknjižiti, a oni nikako to da urade”, kazao je Belkić, dodavši da SBiH smatra da za ovakav potez ima dovoljno argumenata.

Iako o tome nije raspravljao na sjednici, u izjavi novinarima, šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH Drago Kalabić je kazao da SNSD insistira na zaključku da Vijeće ministara do 30. septembra pripremi prijedlog zakona o raspolaganju državnom i vojnom imovinom u paketu. Dodao je da su SDP BiH i SBB BiH, koji su predlagači prijedloga zakona koji je Dom jučer razmatrao, malo požurili i preduhitrili komisiju VM BiH, kako bi se zbog dnevnopolitičkih razloga dodvorili određenim stranim zvaničnicima.

– RS ostaje pri stavu da se u paketu rješava i vojna i državna imovina, ne mogu se pojedinačno izdvajati, kao što su to zamislili SDP i SBB. Ništa drugo nije prihvatljivo, kao što je neprihvatljivo da se na državu knjiži imovina, a nakon toga dijeli na entitete i druge nivoe vlasti, rekao je Kalabić.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/zastupnicki-dom-ps-bih-o-nepokretnoj-vojnoj-imovini-o-kadrovima-sdsa-po-hodnicima

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: