//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Свечано завршен пројекат „Изградња капацитета PSOTC”

Свечаном церемонијом у Дому ОС БиХ у Сарајеву је 27. 09. 2013. године завршен пројекат изградње капацитета између Центра за сигурносне студије (ЦСС) у Сарајеву и Центра за обуку за подршку мировним операцијама (PSOTC), чиме је обиљежан и завршетак пројекта сарадње, који је фокусиран на изградњу људских ресурса те обучних капацитета и способности PSOTC-а од стране ЦСС-а.


Свечаности је претходила конференција “Пријатељи PSOTC-а”, која је одржана у организацији МО БиХ у просторијама Дома ОС БиХ, на којој су учествовали представници 15 земаља, који су на овој конференцији декларисали своју могућу подршку Центру у будућности.

Главни циљ овог Пројекта, који је проведен у периоду од 2011-2013 од стране ЦСС-а под финанцијским покровитељством Министарства вањских послова Краљевине Норвешке, јесте јачање капацитета PSOTC-а, како би успјешно прошао пријелазно раздобље из међународног Центра, до Центра који је у потпуности интегриран у састав Оружаних снага БиХ.

Садржај пројекта је био усмјерен на развој капацитета PSOTC-а кроз подршку, реализацију и акредитацију курсева везаних за евроатлантску сигурност с акцентом на ЕУ сигурносне и одбрамбене политике (2 курса), те модула Владавине права унутар курса за УН полицију (2 курса). Поред ових планираних активности, захваљујући партнерима, ЦСС је успио организовати допунски семинар о еуроатлантској сигурности за генералски кор из састава ОС БиХ уз Семинар о реформи сектора сигурности за експерте у овој области из региона Западног Балкана.

Присутним званицима на свечаности су се обратили замјеница министра одбране за политику и планова Марина Пендеш, амбасадорица Краљевине Норвешке у БиХ Њ.Е. Vibeke Lilloe, командант PSOTC-а бригадир Јасмин Чајић и директор Центра за сигурносне студије Денис Хаџовић.

Истакнуто је да је PSOTC, као НАТО партнерски центар, инволвиран у Оружане снаге БиХ и препознат као центар изврсности, те се показао да је регионалини лидер за едукацију и обуку припадника Оружаних снага БиХ, међународних официра и академске заједнице. Континуирани развој центра је потврда да његовом мисијом показујемо наше опредјељење у погледу наставка сарадње са партнерима и у регионалном и у међународном окружењу.

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: