//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Hugh Bayley: BiH će ući u NATO-u

 -Hvala Hrvatskoj jer je pokazala poseban stil gostoprimstva ugoščujući zasjedanje Skupštine NATO-a u Dubrovniku. Hrvatskoj je to osobito značajno u godini pristupa EU te vjerujem da će članstvo u euroatlantskim asocijacijama predstavljati snažnu poziciju i poticaj susjednim zemljama regije koje žele u NATO i EU-članstvo. Te zemlje treba podržati da idu tim putem a vi to kao parlamentarci možete realizirati s kolegama iz Crne Gore, Srbije i BiH. Za demokraciju Skupštine NATO-a značajnu ulogu imaju građani i civilno društvo- rekao je nakon bilateralnog susreta s predsjednikom Hrvatskog Sabora Josipom Lekom tijekom 59.zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a predsjednik te skupštine Hugh Bayley koji je odgovarajući na upit novinara iz BiH rekao:- Iako smo svjesni nesuglasja među političarima u susjednoj BiH vjerujem da će u sredjoročnom periodu BiH postići članstvo u NATO-u. Više me izaslanstava izvjestilo kako u BiH postoji potpora šire zajednice za tim članstvom te se nadam da će BiH uskoro sustići Hrvatsku na tom putu.

Inače, nakon tog susreta predsjednik Sabora Leko izvjestio je novinare kako je za Hrvatsku i Europu uopće „politika otvorenih vreta“ NATO-a posebno značajna, osobito za zemlje koje su ostvarile napredak u regiji. Treba učiniti dodatne napore da i te zemlje, osobito Crna Gora i Makedonija dobiju puno priznanje i postanu punopravne članice. Nažalost, procesi nisu ohrabrujući kad je BiH u pitanju a zaokružujući pitanje euroatlantskih asocijacija Hrvatska je dobila priznanje da je demokratska i sigurna zemlja- naglasio je Leko.

Parlamentarna skupština NATO-a nastavila je u subotu zasjedanje u više odbora te je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Vesna Pusić imala zapaženo izlaganje na Političkom odboru. Hrvatski ministar obrane, general Ante Kotromanović je sudjelovao u radu Odbora za obranu i sigurnost dok je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sudjelovao u radu Odbora za ekonomiju i sigurnost NATO-a.  A.K.

http://dubrovacki.hr/clanak/56217/hugh-bayley-bih-ce-uci-u-nato-u

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: