//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

NATO u Dubrovniku: Vrata otvorena Zapadnom Balkanu

Vrata NATO-a otvorena su zemljama zapadnog Balkana koje žele ući u Sjevernoatlanski savez i spremne su provesti nužne reforme, poručili su u nedjelju iz Dubrovnika zastupnici savezničkih i partnerskih zemalja.

Iako se summit NATO-a iduće godine u Londonu neće baviti proširenjem na nove članice, u nacrtu rezolucije Parlamentarne skupštine poziva se na nastavak politike otvorenih vrata, “kao temelja za ostvarenje stabilnosti, slobode i mira cijele Europe”.

131013nato_parlament

Uz čestitke Hrvatskoj na ulasku u EU, u zaključcima se ističe napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo Crne Gore, Gruzije i Makedonije, koju se poziva da s Grčkom što prije nađe rješenje spora oko imena zbog kojega Atena već godinama blokira euroatlanske težnje Skoplja.

Parlamentarci iz 28 savezničkih i partnerskih država od vlasti u BiH traže hitne i smislene ustavne reforme i rješenje problema zajedničke vojne imovine, zbog kojega je NATO toj zemlji suspendirao Akcijski plan za članstvo. Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović, koja je nedavno posjetila Sarajevo, rekla je da je za aktiviranje plana nužno popisati imovinu. “Ta 63 objekta moraju biti registrirana i to je jedno od pitanja koje bi pomoglo BiH uđe u MAP”, rekla je novinarima Grabar Kitarović. “Stvar je političke volje i ambicija političara da omoguće ono što žele građani, pokretanje procesa pristupanja BiH”, istaknula je visoka dužnosnica NATO-a.

Srbija, koja je vojnu neutralnost proglasila 2007., nije kandidat za ulazak u NATO i s njime institucionalno surađuje kroz program Partnerstvo za mir. No, u NATO-u smatraju da je provedba sporazuma s Kosovom ključna za stabilnost cijelog toga područja, a riječ je i o glavnom uvjetu za približavanje te zemlje EU-u, što je jedan od strateških ciljeva aktualne vlade u Beogradu.

Osudili Asada

Parlamentarci zemalja članica NATO-a oštro su u nedjelju u Dubrovniku osudili režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada za brutalne napade na civile, uključujući i kemijski napad na predgrađe Damaska, čemu su se ruski zastupnici usprotivili implicirajući da su napad možda izveli sirijski pobunjenici.

“Oštro osuđujemo upotrebu kemijskog oružja protiv nezaštićenih civila u predgrađu Damaska 21. kolovoza… napominjući kako sve raspoložive informacije ukazuju da je za napad odgovoran sirijski režim”, piše u nacrtu rezolucije Parlamentarne skupštine NATO-a koja zasjeda u Dubrovniku.

Na taj dio nacrta amandmane su uložili zastupnici iz Rusije, partnerske zemlje Sjevernoatlanskog saveza i Asadova saveznika, ali ih je većina zastupnika odbila ocijenjujući napad ratnim zločinom i zločinom protiv čovječnosti.

Dogovorom Rusije i SAD-a s Asadom o uništenju sirijskog kemijskog oružja, koji je formaliziran rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, uklonjena je američka prijetnja vojnim udarom na režim u Damasku nakon napada u kojem je poginulo vise od tisuću Sirijaca.

Upozoravajući da bi nastavak rata u Siriji ojačao ekstremističke skupine i zaprijetio regionalnoj stabilnosti, zastupnici su pozvali sukobljene strane na postizanje političkog rjesenja u okviru mirovnih pregovora Ženeva II. i osnivanje prijelazne vlade s punim ovlastima.

O zaključcima donesenim na političkom odboru Parlamentarna skupština odlučivat će posljednjeg dana zasjedanja u ponedjeljak.

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je novinarima da je situacija u Siriji izuzetno složena i da jedino rješenje može biti političko, “i to što prije”.

“Važno je da parlamentarci savezničkih i partnerskih zemalja utječu na svoje zemlje kako bi se konačno rješenje postiglo u okviru postojećeg diplomatskog procesa”, istaknula je Grabar Kitarović. (Hina)

http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/nato-u-dubrovniku-vrata-otvorena-zapadnom-balkanu–426366

NATO: BiH je nerješiva enigma i najveći problem regije

Tagged with:  •  • 
Na zasjedanje Parlamentarne skupštine (PS) NATO-a, koja se održava u Dubrovniku, nije stigao nijedan američki zastupnik zbog krize s nedonošenjem proračuna u toj zemlji. A službene predstavnike Bosne i Hercegovine moglo se tek vidjeti jedino na prijamu koji je organizirao predsjednik Hrvatskog sabora, domaćih Josip Leko. No, nije nedostajalo rasprava i jasnih poruka kako je BiH najveći problem u regiji, a njezino članstvo u NATO-u, ali i Europskoj uniji postalo talac politike sukobljavanja koji su nastavljeni iz rata između domaćih političara. Stoga je u rezoluciji, usvojenoj na političkome odboru NATO-a, uz rješavanje pitanja vojne imovine jasno naglašeno i pitanje ustavne reforme ‘Sejdić – Finci’.

Poziv za dogovor

“Pozivamo vladu i Parlament BiH da postignu dogovor o smislenoj ustavnoj reformi koja bi osigurala punu provedbu Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić – Finci’”, jedan je od zaključaka u pitanju zapadnog Balkana. Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović je za Večernjak istaknula kako političari u BiH moraju pokazati odlučnost kako bi njihovim građanima bilo bolje. “Razumijem poteškoće koje postoje u BiH, ali rješavanje toga pitanja je jedno od onih koje bi iznimno pomogle BiH da se uđe u MAP. A možda više od toga bio bi model suradnje kako rješavati pitanja na državnoj razini. Stvar je sada političke volje i ambicija vlasti u BiH da svojim građanima omoguće da se pokrenu u pravcu EU i NATO-a jer je to najviše u korist samih građana”, rekla je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Više zastupnika na NATO-ovoj Parlamentarnoj skupštini koja se održava u Dubrovniku s velikom dozom zabrinutosti govorilo je o stanju u BiH i gotovo izgubljenom željom da se dalje pregovara s političarima u toj zemlji koji nisu spremni ni na osnovne kompromise.

“Bosni i Hercegovini treba pomoć u provedbi reformi”, rekao je veleposlanik pri NATO-u Željko Kuprešak dodavši kako održavanje statusa quo nije moguće. Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je, nakon bilateralnog sastanka održanog na marginama ovoga skupa s predsjedateljem PS NATO-a Hughom Bayleyom, kako procesi koji se događaju u BiH u pogledu integracija u NATO nisu ohrabrujući. Predsjedatelj Bayley je u odgovoru na upit Večernjaka rekao kako ipak ‘ima nade za BiH, unatoč problemima s kojima se ova zemlja suočava”. “Vjerujem da ima nade. Nesuglasje postoji, no smatram da ćete u srednjoročnom roku dosegnuti članstvo u NATO-u”, rekao je ovaj britanski parlamenarac. Po njegovim riječima izaslanstvo PS NATO-a je tijekom posjeta BiH steklo dojam kako postoji potpora šire zajednice za članstvo u NATO-u.

Promijeniti stanje

“Čini se da perspektiva članstva u NATO-u ima potporu šire političke i društvene zajednice. Iskreno, vjerujem da ćete vi uskoro stići hrvatsku na tome putu”, dodao je predsjedatelj PS NATO-a. Govoreći na odboru za politička pitanja, hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić također je pozvala na dogovor unutar BiH, ali i snažniji angažman zemalja članica kako bi se BiH pomoglo da napravi iskorak prema NATO-u, a onda i Europskoj uniji što se često vidi kao dva identična procesa. “Stanje u BiH je zamrznuto, a njezin status je suspendiran u MAP-u izvjesno vrijeme. Tu je definitivno velika odgovornost na političarima u BiH da se to promijeni”, rekla je Pusić govoreći na odboru za politička pitanja Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku koji danas završava s radom.

http://poskok.info/wp/?p=66139

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: