//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Radmanović: Pitanje vojne imovine uskoro pred rješenjem

Radmanović: Pitanje vojne imovine uskoro pred rješenjem

SRNA – 16.10.2013 12:22 ⇒ 12:44

SARAJEVO – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra da status vojne imovine u BiH ne postoji “kao otvoreno pitanje”.

“Rješavanje vojne imovine jedno je od važnijih pitanja u BiH. Važno je zbog stavova međunarodne zajednice i bošnjačkih političkih krugova, a ne zbog toga što ja o tome mislim, tim prije jer pripadam onima koji smatraju da to pitanje ne postoji kao otvoreno”, rekao je Radmanović u intervjuu Srni.

On je podsjetio da Dejtonski mirovni sporazum nije definisao da je pitanje imovine u nadležnosti zajedničkih institucija BiH, već prema istom članu Ustava koji reguliše tu oblast navodi se da sve što nije nabrojano kao nadležnost BiH spada u nadležnosti entiteta.

“Prema mom ličnom mišljenju, to pitanje ne postoji kao problem. Međunarodna zajednica koja već 20 godina upravlja ovim prostorima rekla je da je za njihov odlazak vezano pitanje rješavanja vojne i ostale imovine, kako su oni najprije rekli, a potom je pretvorili u priču o državnoj imovini. To je jedan od razloga što mislim da je važno riješiti ovo pitanje kako bi se definitivno stvorili uslovi za konačan odlazak OHR iz BiH, ali i ostalih stranaca koji komanduju po BiH”, naveo je Radmanović.

S druge strane, ističe Radmanović, pitanje vojne imovine sadržano je i u Akcionom planu za članstvo u NATO /MAP/, ali ne i u putu ka NATO jer je to veoma daleko i nepotrebno je sada o tome i pričati.

On je napomenuo da Republika Srpska već godinama predlaže kvalitetno rješenje, ali do dogovora nije došlo jer lideri političkih partija iz Sarajeva neće da prihvate ono što su potpisali prije godinu dana u Banjaluci.

Radmanović konstatuje da je “podmetanje” novog nacrta zakona o rješavanju pitanja neperspektivne vojne imovine u Parlamentarnu skupštinu nakon što se skoro došlo do definitivnog rješenja, a što su nedavno učinile SDP BiH i Savez za bolju budućnost BiH, bilo u funkciji nerješevanja ovog pitanja, jer se unaprijed znalo da će taj prijedlog odbaciti poslanici iz Srpske.

On je izrazio uvjerenje da će do rješenja pitanja vojne imovine doći vrlo brzo, s obzirom da je radna grupa koju je formirao Savjet ministara BiH na osnovu prijedloga političkih partija već sačinila prednacrt zakona o vojnoj imovini.

“Bilo bi olakšanje za sve u BiH da jednim zakonom riješimo pitanje vojne i ostale imovine i da OHR-u možemo reći da smo ispunili očekivane uslove i da visoki predstavnik sa svojim saradnicima može da ide iz BiH, nakon čega bi politički odnosi u BiH bili mnogo relaksiraniji”, smatra Radmanović.

Srpski član Predsjedništva BiH upozorio je da postoje i drugi krupni problemi koji dotiču domen rada i odgovornosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

“Tu mislim na neriješeno pitanje ogromnih količina minsko-eksplozivnih punjenja i naoružanja koje se nalazi u kasarnama i koje treba uništiti, a za šta BiH trenutno nema dovoljno novca. Ta ubojna sredstva veoma su opasna po bezbjednost građana i njihove imovine, ali su i predmet krađa i manipulacija, pa čak mogu se dovesti i u vezu sa opasnošću od terorizma. Nažalost, nekoliko slučajeva velikih krađa minsko-eksplozivnih sredstva, oružja i municije nismo doveli do kraja”, konstatovao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, najeklatantniji primjer za to jeste oružje pronađeno kod Tešnja, koje po svemu sudeći nije iz vojnih magacina, ali otvara niz pitanja.

On je pozvao nadležne institucije u BiH da “ne spavaju” kada je riječ o ovom slučaju i da “ne misle da je to pitanje zaboravljeno”.

“Količina naoružanja koja je pronađena i na volšeban način uništena, mimo naredbe Predsjedništva BiH, biće i dalje predmet istrage i ispitivanja. Mislim da je u interesu svih u BiH da dođemo do istine i kažemo čije je to naoružanje i za šta, odnosno za kakve ciljeve je bilo namijenjeno. Neizostavno nam se nameće i pitanje ima li još negdje u BiH takvog skrivenog, ilegalnog naoružanja koje svakog trenutka može biti zloupotrijebljeno protiv bezbjednosti naših građana i njihove imovine, kao i ko to zapravo sve radi”, pita Radmanović.

On je apelovao na Tužilaštvo BiH da “ne stavlja papire u ladice ili da ih gura pod tepih, nego da otvori dosijee i kaže ko je odgovoran za sakrivanje ogromnih količina nelegalnog naoružanja i municije”.

“Predsjedništvo BiH je u okvirima svoje nadležnosti već pokrenulo određene aktivnosti i nastaviće da insistira da se utvrdi zašto su Oružane snage BiH mimo odluke Predsjedništva podigle jednu svoju jedinicu i naprečac uništili to naoružanje kod Tešnja. Prema sadašnjim informacijama, to naoružanje je uništeno po nalogu tužioca BiH, što mi ne sporimo, ali je problem što tužilac nema ovlašćenja da izdaje naređenja za angažman vojne jedinice Oružanih snaga BiH, nego je to u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, a mi za to nismo znali”, pojasnio je srpski član Predsjedništva BiH.

Radmanović je pozvao Tužilaštvo BiH da u potpunosti rasvijetli ovaj slučaj, a ako nema personalne odgovornosti – onda neka javnost adekvatno izvijesti.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Radmanovic-Pitanje-vojne-imovine-uskoro-pred-rjesenjem-214006.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: