//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

SRBIJA I HRVATSKA UDRUŽUJU SNAGE U OKVIRU VOJNIH PROJEKATA

Saradnja između vojski Srbije i Hrvatske može biti od pomoći tim zemljama u prevazilaženju odnosa iz prošlosti i kreiranju bolje stabilnosti na Balkanu, kako su saopštila dvojica ministara odbrane, a bit će i važna za kandidaturu Srbije za pristupanje EU.

Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, izjavila je da bi bliža saradnja između dviju vojski mogla pomoći Srbiji na njenom putu ka EU.

“EU cijeni napore usmjerene na rješavanje svih sukoba iz prošlosti, i ja vjerujem da bi to mogao biti vrlo važan plus za proces integracija Srbije u EU,” izjavila je Bobićeva za SETimes.

Vojske Srbije i Hrvatske učestvovale su ove godine u 15 zajedničkih aktivnosti. Okvir zajedničkih akcija potpada pod sporazum o vojnoj saradnji između dviju zemalja iz 2010.

Načelnik štaba Oružanih snaga Srbije Ljubiša Diković i njegov hrvatski kolega Drago Lovrić nedavno su se susreli u Beogradu, gdje su obojica naglasili važnost tog partnerstva i najavili zajedničke projekte u oblasti vojne ekonomske saradnje, obuke i vojnog obrazovanja.

Lideri su izjavili da je cilj saradnje da se poboljša i održi sigurnost u regionu.

Aleksandar Radić sa beogradskog Fafkulteta za sigurnost izjavio je da vojske Srbije i Hrvatske sarađuju otvorenije nego političari.

“To su profesionalci. Čak i ljudi iz generacije koja je međusobno bila u ratu se susreću, to je ostavljeno na stranu. To je kvalitetna profesionalna saradnja,” kaže Radić.

On kaže da se za neefikasnu podršku vojnoj saradnji između Srbije i Hrvatske trebaju kriviti sukobi iz prošlosti.

“Međunarodna zajednica želi saradnju između dviju vojski kao simboličan znak pomirenja, mira i saradnje na Balkanu. Činjenica je da Srbija i Hrvatska imaju najveće vojne kapacitete na Balkanu. Srbija je naslijedila integralni sistem odbrane iz bivše Jugoslavije, a Hrvatska je pokazala veliku agilnost i uspjela uvećati svoju regionalnu važnost kao članica NATO-a,” kaže Radić.

Planovi za bilateralnu vojnu saradnju između Srbije i Hrvatske usklađuju se na godišnjoj osnovi, kažu iz Ministarstva odbrane Srbije.

“Ministarstvo je zainteresovano za jačanje vojno-medicinske saradnje, uspostavu vojno-ekonomske saradnje i za zajedničke aktivnosti na trećim tržištima, uspostavu saradnje u uništavanju eksplozivnih sredstava i razmjenu iskustava o aktivnoj vojnoj rezervi,” kaže se u saopštenju ministarstva za SETimes.

Iz Ministarstva odbrane Hrvatske rečeno je da ono želi nastaviti s naporima na unaprjeđivanju saradnje sa svojim kolegama iz Srbije.

“Hrvatska je snažno opredijeljena ka sigurnosti i stabilnosti regiona i u tom smislu sarađuje sa zemljama jugoistočne Evrope bez obzira na njihovu političku orijentaciju i status. Pripadnici oružanih snaga Hrvatske i Srbije zajednički učestvuju u mirovnim misijama, posebno u UN-ovoj misiji na Kipru. Trenutno postoje planovi za 2014. po pitanju razvoja, čime će se obezbijediti formalna mreža za daljnju saradnju,” saopšteno je iz ministarstva.

Izvor: SETimes.com (29. oktobar 2013.)

http://atlantskainicijativa.org/index.php?option=com_content&view=article&id=4286%3Asrbija-i-hrvatska-udruuju-snage-u-okviru-vojnih-projekata&catid=45%3Avijesti&Itemid=118&lang=hr

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: