//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

ZAMJENICA MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE ANA TRIŠIĆ-BABIĆ UČESTVOVALA NA ZASJEDANJU SJEVERNOATLANTSKOG VIJEĆA (NAC) U ISAF FORMATU U BRISELU

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodila je delegaciju Bosne i Hercegovine na zasjedanju Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) u ISAF formatu na ministarskom nivou, koji je održan u Glavnom štabu NATO-a u Briselu, 4. decembra 2013. godine. Osim predstavnika država partnera u ISAF misiji, zasjedanju su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Islamske Republike Afganistan i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku.

Sagovornici su istakli važnost održavanja utvrđene dinamike tranzicionog procesa u Afganistanu, odgovornosti za bezbjednost NATO-a u tom području. Razgovaralo se o post ISAF misiji i potrebi da Vlada Afganistana u tranzicionom periodu učini dodatne napore u preuzimanju vodeće uloge u obezbjeđivanju bezbjednosti na cijeloj teritoriji.

Zamjenica ministra Trišić-Babić podsjetila je da Bosna i Hercegovina učestvuje u ISAF misiji od 2009 godine, gdje je pružila značajan doprinos, obzirom na kapacitete naše zemlje, ne samo u vojnom dijelu misije, nego i u obezbjeđivanju obuka za Afganistanske snage bezbjednosti (ANSF) i donacijama naoružanja i vojne opreme Vladi Afganistana.

Bosna i Hercegovina podržava napore za završetak tranzicionog perioda i osposobljavanje ANSF-a za samostalno preuzimanje zadataka u oblasti bezbjednosti. Zamjenica ministra Trišić-Babić je istaknula da je Bosna i Hercegovina spremna dati svoj doprinos u okviru kapaciteta koje posjeduje i učestvuje u Resolute support misiji u Afganistanu i nakon 2014. godine i na taj način doprinese stabilnosti i miru.

http://www.mvp.gov.ba/aktuelnosti/saopstenja/default.aspx?id=25886&template_id=16&pageIndex=1

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: