//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

ЧЛАНСТВО БИ ПОПРАВИЛО ИМИЏ БИХ

ДЕЈАН ШАЈИНОВИЋ, ВЕДРАНА КУЛАГА – 06.12.2013 09:00

БАЊАЛУКА – Уколико би БиХ постала чланица НАТО-а то би значајно поправило имиџ цијеле земље, јер би БиХ у свијету гледали као кредибилног партнера.

Данијела Бабић из Министарства спољних послова БиХ истиче да чланство у НАТО савезу није циљ по себи, већ средство до циља, који, како истиче, нису само безбједносне природе.

“Циљеви које БиХ  жели реализовати чланством у НАТО-у су обезбјеђење дугорочне стабилности, привлаћење што већег броја страних инвеститора, креирање повољног пословног амбијента, отварање нових радних мјеста и подизање животног стандарда наших грађана”, истакла је Бабићева.

Додала је да ниједан озбиљнији страни инвеститор неће улагати у земљу која је безбједносно, а самим тим и економски, нестабилна, без обзира колики потенцијал би могла имати.

“Ту слику морамо промијенити. У данашње вријеме можемо је промијенити само ако смо дио веће породице НАТО-а и ЕУ. Када постанете кредибилан партнер, када испуњавате своје обавезе и креирате позитиван амбијент сарадње, развоја и просперитета, имиџ и перцепција, које би о вама могли имати, изграђују се сами од себе. Тада није толико битно шта други мисле о вама, резлутати говоре умјесто вас, зато је битно да радимо на конкретним стварима које ће допринијети побољшању животног стандарда грађана, а једна од њих је испуњавање услова за пуноправно чланство у НАТО-у”, објаснила је она.

Нагласила је да чланство у НАТО-у носи своје обавезе, али да су бенефити  већи и оправдавају опредјељење БиХ да буде дио те породице.

“БиХ је исувише мала земља да би у вријеме глобализације могла самостално опстати и бити интересантна инвеститорима. Сама чињеница да припадате једној широј породици, у овом случају НАТО-у, чије чланице међусобно гарантују мир и стабилност су довољна гаранција позитивног имиџа, а самим тим и могућности да привучете озбиљне инвеститоре”, навела је Бабићева.

 Чланством рапидно расте престиж и повјерење осталих земаља према БиХ

Анџеј Кравчек, пољски амбасадор у БиХ, је истакао да би чланство БиХ у НАТО-у имало кључан утицај на позитиван имиџ земље.

“Не могу довољно нагласити колико чланство у НАТО савезу доприноси имиџу БиХ. То је један од најважнијих корака који могу да замислим. Вама рапидно расте престиж и повјерење осталих земаља према БиХ. Тако да сматрам да је то од огромног и суштинског значења”, нагласио је амбасадор Кравчек.

Истакао је да би БиХ морала уложити напор да ријеши питање војне имовине, што је основни предуслов за активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у, који је одобрен 2010. године на конференцији у Талину.

“Желим да БиХ што прије постане чланица НАТО-а, зато што је то гарант мира и безбједности за сваког појединачног грађанина на територији читаве БиХ. Чланство у НАТО-у је чланство у породици држава и народа у којој једни друге бранимо и заједно се бринемо за мир и безбједност. Зато је веома важно да током разговора о чланству БиХ буде у стању примијенити заједничке стандарде. Све земље треба да имају исте стандарде”, истакао је он.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Clanstvo-bi-popravilo-imidz-BiH-221113.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: