//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ, ZVANIČNICA NATO-A: MAP JE JOŠ DALEKO ZA BIH

Kolinda Grabar-Kitarović pomoćnica je generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju. Nedavno je bila u posjeti Sarajevu, pa je i to bila prilika za razgovor i rezimiranje onoga što je čula i vidjela tokom brojnih susreta koje je imala.

Vojna imovina

– Osjećam napredak, pomak u razmišljanju, ali BiH danas nije ništa bliže MAP-u nego što je bila prije nekoliko mjeseci. Kriteriji su sasvim jasni. Doima se da postoji političko suglasje o ispunjenju kriterija, ali nedostaje konkretna inicijativa da oni budu ispunjeni.  Svatko od nas ode iz Sarajeva s optimizmom da smo pred rješenjem pitanja i onda se ne dogodi ništa. A potrebno je tako malo…

131209kolinda11

Već više od godinu dana bh. lideri nastoje oživiti dogovor iz marta prošle godine o perspektivnoj vojnoj imovini kao preduvjetu za aktiviranje MAP-a. Šta su Vam bh. zvaničnici rekli u razgovorima, koliko su blizu ili daleko od dogovora i njegove realizacije te otključavanja puta ka NATO-u?

– Bilo mi je drago čuti riječi ministra obrane kako želi biti ministar koji će zemlju uvesti u MAP. Isto tako, i drugi dužnosnici s kojima sam razgovarala željeli bi vidjeti državu na tom putu. Koliko sam shvatila, postoje načini da se ovo pitanje riješi brzo te doista ohrabrujem sve na njegovo rješavanje, u interesu države i njena napretka, izvan domene dnevnopolitičke problematike.

Članstvo u MAP-u tek je jedan korak na putu u članstvo NATO-a. Budite ambiciozni.  Imate mnogo prijatelja u Briselu, ali morate im pomoći da oni pomognu vama.

Kriminal i korupcija

BiH se muči s otklanjanjem ključne prepreke za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU. Riječ je o rješavanju pitanja „Sejdić – Finci”. Da li i u kojim segmentima NATO od BiH traži ili će tražiti promjene Ustava i zakona kako bi BiH mogla postati članica Alijanse? Koje bi to promjene trebale biti i u kojim oblastima? 

– Za članstvo u NATO-u potrebno je ispuniti sve kriterije, uključujući reforme na nekoliko ključnih područja, kao što su reforme na području obrane i sektora sigurnosti, borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, izgradnja neovisnog pravosuđa i mnoge druge.

Sjevernoatlantski savez ne diktira ustavne aranžmane kakve bi trebale imati naše države članice – suvereno je pravo svake države odlučiti o svom državnom uređenju. Države članice NATO-a imaju različita ustavna uređenja. Ono što NATO očekuje jest da države članice moraju biti u stanju donositi koherentne i pravovremene odluke o obrambenoj i sigurnosnoj politici kako bi država mogla pridonositi učinkovitom sustavu donošenja odluka unutar Saveza. Stoga bi Ustav BiH morao biti u stanju omogućiti taj cilj.

Sigurnost privlači investicije 

– Članstvom u NATO-u država postaje dijelom najuspješnijeg vojno-političkog saveza, ali i zajednice vrijednosti, kao što su sloboda, demokracija, poštivanje prava pojedinca, otvoreno gospodarstvo. Solidarnost je jedna od temeljnih vrijednosti NATO-a, a kolektivna obrana, odnosno načelo da je napad na jednu članicu NATO-a napad na sve, ostaje okosnicom postojanja NATO-a.

Dakle, NATO pruža sigurnost.

Članstvom u NATO-u država ne gubi ni djelić svoje neovisnosti, suvereniteta ili prava na donošenje vlastitih odluka. Odluke u NATO-u donose se konsenzusom, a ne diktatom, pri čemu i najmanje članice u NATO-u imaju jednak glas kao i one najveće.

Članstvom u NATO-u mijenja se i imidž zemlje koja se počinje percipirati kao dijelom sigurnog i stabilnog okruženja, što utječe i na gospodarske aktivnosti, strana ulaganja, turizam – kaže Grabar-Kitarović.

http://www.avaz.ba/vijesti/intervju/map-je-jos-daleko-za-bih

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: