//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

ZAMJENICA MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BOSNE I HERCEGOVINE ANA TRIŠIĆ-BABIĆ PREDVODI DELEGACIJU BOSNE I HERCEGOVINE NA SASTANKU AMERIČKO-JADRANSKE POVELJE U PODGORICI

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku Američko-jadranske povelje(A5) u Podgorici, 10. decembra 2013. godine.  Učesnici razmatraju pitanja jačanja regionalne sigurnosti u okviru Povelje i napretka NATO integracija u regionu u svjetlu dolazećeg samita NATO-a, te aktuelnim  planovima pojedinih zemalja regiona u vezi učešća u postkonfliktnoj izgradnji Afganistana nakon okončanja operacije NATO-a ISAF 2014. godine.

Učesnici su se osvrnuli i na unapređenje saradnje u oviru A5+Baltičke povelje.

slika A5-CG

Sastankom u Podgorici Crna Gora završava svoje predsjedavanje Američko-jadranskom poveljom, te predsjedavajuću ulogu predaje Albaniji. Kako je ranije dogovoreno, od 1. januara 2014. godine predsjedavanje Poveljom trajati će godinu dana.
Zamjenica ministra Trišić-Babić je istakla da je Povelja doprinjela regionalnom pristupu u reformama i osposobljavanju zemalja da budu dio euroatlantske sigurnosne zajednice. Naglasila je da je A5 najuspješniji regionalni forum koji je nastao zbog stabilnosti i da danas predstavlja format zajedničkog nastupa regiona.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je istakla važnost operacije ISAF za samu BiH i povećanje efikasnosti i interoperabilnosti njenih oružanih snaga, te informirala da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o učešću naših snaga u Resolute Support slanjem naših policajaca i instruktora.

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: