//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

ВАСЕР: АМЕРИКА ЖЕЛИ БИХ У НАТО-У

САРАЈЕВО – Циљ америчке политике према БиХ остаје исти. Питање је тактике, а тактику морате прилагодити ситуацији на терену и промјенама на терену. Ово је у интервјуу за данашње “Ослобођење” изјавио први замјеник високог представника, амерички дипломата Тамир Васер.

“Мислим да је логично, с обзиром на ову стагнацију или чак у неким случајевима и поништавање реформи у односу на период до 2010, да ће бити потребно да се размотри стање и да се на основу тога даље доноси одлука. Мислимо да се са таквим разматрањима и новим идејама треба започети сада, а не чекати изборе, јер би то било погрешно с обзиром на то да је потребно подржати демократске процесе од самог почетка. Жељели бисмо видјети једну живу предизборну кампању у којој ће се разговарати о правим питањима и правим идејама и у којој нећемо слушати старе отрцане тезе које смо слушали претходних 20 година”, казао је Васер.

Вјерује да је прилично фрустрирајуће за грађане да чују од међународне заједнице да имају своју улогу и да они нешто морају урадити. Јер, у већини случајева грађани осјећају да немају никакву моћ и прилично су разочарани јер су очекивали да ће доћи до промјена.

“Истина је да у политичком животу неколико седмица или мјесеци не може поништити праксу погрешног смјера, погрешан начин понашања политичара које смо имали на сцени претходних 20 година. Заправо је то једна дугачка и тешка борба у сваком демократском систему да се осигура промјена која ће потрајати”, рекао је Васер.

Али, нагласио је, то је борба вриједна труда и она је присутна и у далеко напреднијим економским друштвима. То је процес који се одвија и који се заснива на свијести грађана да су они заправо одговорни и да су политичке одлуке у њиховим рукама.

“Америка заиста жели БиХ у НАТО-у и политика САД-а везано за проширење НАТО-а врло је јасна, али то није нешто што ће се дати као поклон. Потребно је да Босна и Херцеговина испуни обавезе које има”, поручио је Васер.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Vaser-Amerika-zeli-BiH-u-NATO-u-221797.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: