//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

NATO stavlja točku na ratove

BANJA LUKA – Članstvo u NATO-u pruža zemljama članicama stabilnost i sigurnosti i smanjuje vjerovatnoću da se nađu u ratnim sukobima ili da dođe do vojnih intervencija na njihovoj teritoriji.

U toj ocjeni saglasni su predstavnici zemalja članica NATO-a i vojno-politički analitičari. Oni smatraju da bi se učlanjenjem svih država zapadnog Balkana u NATO mogla staviti tačka na dosadašnju istoriju ovog dijela Europe koju su dobrim dijelom obilježili ratovi.

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek, čija je zemlja postala članica NATO-a 2004. godine, kaže da Savez ima značajnu ulogu u osiguravanju stabilnost i sigurnosti.

“Ako bi sve zemlje zapadnog Balkana postale članice NATO-a, njihova suradnja bi bila takva da bi umnogome smanjila vjerovatnoću neke političke krize koja može dovesti i do vojne intervencije. Ako bi sve zemlje regiji postale članice, to bi bila najbolja garancija da se politička suradnja odvija u pravcu koji vodi ka dugotrajnom miru”, rekao je Grmek.

On je za to da se veći obim saradnje između zemalja članica ogleda u tome što NATO unutar Saveza djeluje po istim standardima.

“Zemlje članice surađuju na kriznim žarištima gdje NATO može da pristupi kao velika snaga i svaka zemlja članica može dati svoj doprinos kao što je i Slovenija dala doprinos za stabilizaciju stanja u Avganistanu”, rekao je slovenački ambasador u BiH i dodao da osim sigurnosnog aspekta članstvo u NATO ima i brojne druge prednosti kao što su bolja ekonomska suradnja zemalja i veći priliv stranih investicija.

Svjetski analitičari takođe vjeruju da bi integracija cijelog Balkana u NATO okončala eru ratova. To bi, prema njihovim riječima, bio dobar kraj priče započete sukobima u prošlosti.

U NATO stožeru u Sarajevu su kazali da su sigurnost i stabilnost među osnovnim preduslovima za napredak zemlje na ekonomskom i svakom drugom polju, a da je članstvo u Savezu garancija za to.

NATO je nastao na osnovu ugovora koji je potpisan 4. travnja 1949. godine sa osnovnim ciljem da se osigura sigurnosti zemalja članica i zaštiti demokratija, ljudske slobode, solidarnost, blagostanje, mir, te donese stabilnost i vladavina prava. Idejni tvorac NATO-a bile su europske zemlje, prije svih Velika Britanija i Francuska, ali je od samog početka predviđena značajna uloga SAD u okviru sistema kolektivne odbrane i suzbijanju komunizma.

http://www.javno.ba/bih/nato-stavlja-toku-na-ratove.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: