//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

NATO и БиХ: Ентитети нису препрека за NATO

Бањалука – САД се залажу за БиХ са два ентитета, а чланство БиХ у NATO-у ни на који начин не значи укидање Републике Српске, рекао је отправник послова Амбасаде САД-а у БиХ Николас Хил.

Он је истакао да чланство у NATO-у може допринијети стабилности земље, што представља погодност за стране инвеститоре за улагање у земљу и креирање нових радних мјеста.

slikacitava

– Толико има разлога због којих би БиХ требало да постане чланица NATO-а. Али то се неће десити преко ноћи. Када дође до рјешења питања војне имовине, доћи ће до активације Акционог плана за чланство у NATO-у. Напомињем, као што је предсједник Небојша Радмановић говорио, за тај процес биће потребне године – истакао је Хил.

Нагласио је да нису тачне тврдње да би чланство у NATO-у било којој земљи значило да мора прекинути добре односе са другим земљама које нису чланице савеза, попут Русије. Напоменуо је да су нетачне тврдње да NATO има лоше односе са српским народом.

– NATO нема било какву посебну позицију у односу на Србе. Можда би ми било лакше да говорим са позиције САД: Историјски гледано Срби и Американци су имали дугогодишње добре односе још из 1820. и тридесетих година. Били смо савезници у Другом свјетском рату, а прије тога и у Првом свјетском рату – напоменуо је Хил.

Једини период поремећених односа са српским народом је, како је напоменуо, било током владавине Слободана Милошевића.

Истакао је да је током службе дуго година живио у Београду и тамо разговарао са много официра у војсци, од којих су сви жељели да Србија уђе у Партнерство за мир.

– Генерално гледано, војска тамо јако цијени односе са NATO. Ја сам сигуран да би БиХ била веома добра чланица NATO-а. У БиХ постоји широка подршка за NATO осим међу Србима и на томе морамо радити. Мислим да је чланство у NATO важно, јер може помоћи релаксирању односа међу етничким групама. Послије свега што је ова земља прошла, то би било веома значајно –  напоменуо је Хил.

Замјеник министра иностраних послова БиХ и предсједник Комисије за NATO интеграциони процес Савјета министара БиХ Ана Тришић Бабић истакла је да у својим контактима никад није чула званичан захтјев, назнаку или политику која би пут према NATO-у и реформе земље кроз интеграције повезивале са промјеном њеног уставног уређења или укидања ентитета БиХ.

– То укључује и састанке са неким од најутицајнијих људи у Савезу или у земљама чланицама. Насупрот томе, многи од њих су небројено пута истакли да NATO или ЕУ не интересује како је земља уређена изнутра, већ их интересује да земља-кандидат испуњава стандарде тих организација, прије свега да је стабилна функционална демократија, са владавином права, поштовањем слободе медија и грађана, функционалном економијом и оружаним снагама и уопште сектором одбране који може да гарантује мир и стабилност унутар чланице, као и да допринесе заједничкој одбрани NATO-а – напоменула је она.

Додала је да су и саме чланице NATO-а веома различите у свом уставном поретку, од централизованих земаља попут Данске, преко федералних попут Њемачке, па до земаља сличних БиХ, попут Белгије.

– Ако би ствари хтјели да објаснимо до краја, ја такве идеје тек чујем на нашим просторима, у извјесним круговима који су заробљени у својим професорским анализама и размишљањима, која више одговарају добу Хладног рата, а које немају апсолутно никакво упориште у стварним животу и процесима. Заједно са неким другим идејама, она игра на емоције грађана, и има за циљ да сакрије очигледну истину, а то је да ми припадамо европском кругу, и да су интеграције у евро-атлантску заједницу средство да реформишемо и трансформишемо наше друштво и да корист од тога осјете сви грађани. То је истина и то се десило у свим земљама које су посљедњих 50-60 година постале дио ове заједнице – закључила је Тришић Бабићева.

http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/NATO-i-BiH-Entiteti-nisu-prepreka-za-NATO/142740.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: