//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

БиХ и NATO: Улазак у савез стратешки циљ

Бањалука – Спољна политика БиХ усмјерена је ка очувању и унапређењу мира, безбједности, демократског и свеукупног развоја, а приближавање Европској унији и NATO-у дефинисано је као стратешки циљ земље.

У Комисији за NATO интеграциони процес БиХ наглашавају да је Предсједништво БиХ, ради спровођења овог опредјељења, још 2003. године кроз документ “Општи правци и приоритети за спровођење спољне политике БиХ” дефинисало приближавање ЕУ и NATO-у као стратешке циљеве.

– Пријемом у “Партнерство за мир” (PfP) БиХ је показала опредјељење да дође до потпуне интероперабилности у свим областима са свим државама чланицама NATO-а – истакли су у Комисији.

БиХ и NATO: Улазак у савез стратешки циљ

У Комисији су подсјетили да је БиХ на NATO самиту у Риги у новембру 2006. године позвана, а мјесец касније и формално приступила NATO програму “Партнерство за мир”.

– По приступању овом програму поднесен је Презентацијски документ који чини основу обликовања напора БиХ, како у спровођењу политичких циљева PfP-а, тако и настојању да постане пуноправна чланица – објаснили су. vДокумент за NATO интеграциони процес, истичу у Комисији, приказује кораке које треба предузети и дефинише подручја сарадње. Садржи политичке циљеве партнерства усмјерене на пуноправно чланство у Савезу, подручја сарадње са NATO-ом, идентификована средства и ресурсе које БиХ планира да стави на располагање у програму партнерства.

У Комисији су нагласили и да је БиХ потписала и спроводи Споразум о безбједности информација са NATO-ом, чиме је омогућена размјена повјерљивих информација. На NATO самиту у Букурешту 2008. БиХ је позвана да започне интензивни дијалог са NATO-ом, а делегација БиХ је октобра 2009. године у Бриселу званично предала захтјев за Акциони план за чланство у NATO (MAP) генералном секретару NATO-а. Сјеверноатлантски савјет је, у Талину 2010. године, на нивоу министара иностраних послова, одлучио да прими БиХ у MAP. У завршној Декларацији NATO самита у Чикагу из маја 2012. године, савезници су подржали аспирације БиХ ка чланству.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда оцијенио је у сриједу да активирање MAP-а треба да буде приоритет БиХ.

Портпарол NATO штаба у Сарајеву Инес Кубуровић нагласила је да је процес интеграције једне земље најбоља могућност да оствари своје интересе и одговори на интересе својих грађана.

– У процесу приступања земља пролази кроз низ реформи, а у случају БиХ ове реформе би наступиле послије активирања MAP-а и оне би помогле да се не само изгради транспарентнији, ефикаснији и активнији систем, него и реформе од којих би корист имало цијело друштво – рекла је Кубуровићева.

Генерални секретар NATO-а Андерс фог Расмунсен посјетио је прошле године БиХ те изразио велики оптимизам у погледу скорог испуњења услова из Талина и деактивирања MAP-а за БиХ.

http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/BiH-i-NATO-Ulazak-u-savez-strateski-cilj/144367.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: