//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

Merle D. Hart: BiH se obvezala poduzeti sve kako bi ušla u NATO

SARAJEVO – Ovih dana NATO obilježava 20. obljetnicu Partnerstva za mir.

Naša zemlja, zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom, ove će godine obilježiti osam godina od ulaska u ovaj program. O ovome, o spremnosti naših Oružanih snaga da sudjeluju u najkompliciranijim vojnim misijama, problemu viškova naoružanja, proizvodnji novog te pitanju knjiženja vojne imovine, što je kočnica daljnjem napretku BiH prema članstvu u NATO-u, za Dnevni list govori brigadni general Merle D. Hart, zapovjednik NATO-a stožera u BiH.

general-Merle-D.-Hart-nato-1-660x330

Prema Vašoj procjeni, koja od zemalja regije je najbolje iskoristila program Partnerstvo za mir?
• BiH surađuje s NATO-om u nizu aktivnosti Partnerstva za mir koje u osnovi uključuju dva programa: Proces planiranja i revizije  i Individualni partnerski akcijski plan. Ovi programi utemeljeni su na uzajamno dogovorenim političkim, gospodarskim, obrambenim, sigurnosnim, pravnim i financijskim ciljevima, a BiH se obvezala da će ih ispuniti kroz određene aktivnosti. NATO prepoznaje nastojanja BiH uložena u ispunjavanje dogovorenih i određivanje novih ciljeva.
Međutim, i dalje je puno posla pred nama, u okviru PARP-a i u konačnici Akcijskog plana za članstvo (MAP) kada se ispuni preostali uvjet. Nakon aktiviranja MAP-a nastavit će se intenzivne aktivnosti na reformama na državnoj razini koje zemljama aspirantima za punopravno članstvo omogućuju da ispoštuju temeljne principe organizacije, a to su demokracija, individualne slobode i vladavina prava. U slučaju BiH, ovaj proces će dovesti do poboljšanja u načinu kako sve vladine strukture skrbe za svoje građane.

Srbija u potpunosti sudjeluje, pohvale za Crnu Goru
• Kao i BiH, i Srbija je članica NATO-ova Partnerstva za mir od prosinca 2006. Srbija u potpunosti sudjeluje u programu Partnerstvo za mir, i intenzivno surađuje s NATO-om u modernizaciji njezinog obrambenog sektora. Srbija, primjerice, sudjeluje u dugoročnom procesu provedbe modela organizacije i obuke u obrambenom sektoru koji je sukladan  praksi mnogih zemalja članica NATO-a. Osim toga, od kolovoza prošle godine Oružane snage Srbije imaju časnika za vezu u Združenom savezničkom zapovjedništvu u Napulju, što predstavlja važan praktičan korak. Taj časnik pridružio se ostalim kolegama iz NATO-a i partnerskih zemalja, uključujući i BiH.
NATO je uspostavio i Vojni ured za vezu u Beogradu, koji pruža pomoć Srbiji u reformi obrane, potpomaže sudjelovanje Srbije u aktivnostima u okviru programa Partnerstvo za mir i pruža pomoć aktivnostima NATO-a na području javne diplomacije u ovoj regiji.
Što se tiče Crne Gore, glavni tajnik NATO-a snažno je pohvalio Crnu Goru za nastavak reformi na putu euroatlantskih integracija. Crna Gora je već u četvrtom godišnjem ciklusu Akcijskog plana za članstvo i snažan je potencijalni kandidat za punopravno članstvo.

Koliko se kroz program Partnerstvo za mir naša vojska modernizirala u smislu opreme i drugih materijalnih i tehničkih sredstava te koliko je iskoristila  mogućnost školovanja časnika? Je li se moglo više napredovati?
• U proteklih sedam mjeseci imao sam prilike posjetiti postrojbe Oružanih snaga u cijeloj BiH (OS BiH) i očito je da su Oružane snage BiH vrlo kompetentne i profesionalne snage i da postaju još kompetentnije i profesionalnije svakog dana.
Sadašnja struktura OS-a BiH predstavlja dobar temelj za NATO kompatibilne snage, ali će se daljnja poboljšanja vršiti u okviru obveza koje je BiH preuzela prema NATO-u članstvom u Partnerstvu za mir. Dogovorena struktura snaga se u potpunosti mora realizirati. Moraju se izraditi sveobuhvatni sustavi upravljanja osobljem, obukom i obrazovanjem kako bi se osiguralo da Oružane snage imaju visoko kvalitetan kadar, obučen i sposoban izvoditi mnoge kompleksne zadaće i misije kakve se traže od modernih oružanih snaga.
Drugi sustavi će se, također, vremenom trebati poboljšati kako bi se osiguralo da Oružane snage BiH imaju nužne resurse da budu propisno obučene i opremljene kako bi bile kompatibilne u multinacionalnim operacijama koje predvodi NATO. To će podrazumijevati racionalizaciju i modernizaciju postojeće strukture u kontekstu revizije misija i sposobnosti. Ministarstvo obrane i OS BiH moraju nastaviti aktivnosti vezane uz reformu obrane i NATO programe i nadograđivati uspjehe postignute dosada.

Koliko su Oružane snage BiH spremne za ulazak u NATO – govorimo o čisto vojnoj spremnosti, a koliko su donositelji odluka – govorimo o političkoj spremnosti – spremne za taj korak?
• Standardizacija je ključna za dostizanje interoperabilnosti. Bh. vlasti su na pravom putu izgradnje odgovarajućeg sustava standardizacije koji će biti u stanju nositi se s izazovima potpore NATO zahtjeva za interoperabilnošću. NATO stožer Sarajevo snažno je involviran i pruža potporu ovoj aktivnosti. Dajemo savjete bh. vlastima, pomažemo održavanju dobre suradnje između BiH i NATO tijela za standardizaciju, organizirali smo nekoliko radionica s jasnim ciljem izravne potpore inkorporiranju procesa standardizacije u obrambeni sustav. Trenutačni prioritet je raspoloživost i spremnost bh. snaga koje su deklarirane za operacije pod vodstvom NATO-a, u okviru programa Procesa planiranja i revizije Partnerstva za mir i Koncepta operativnih sposobnosti. Provođenje NATO standarda mora izravno podržati ovaj prioritet, uključujući poznavanje jezika, kompatibilnost opreme, procedure, te mogućnost komuniciranja s NATO-om i partnerskim snagama. To su izazovne zadaće, te ih je važno realizirati na profesionalan i nepolitičan način.

Jesu li u NATO-u zaista toliko frustrirani bh. političarima koji godinama ne žele staviti potpis na zakon o vojnoj imovini i riješiti to pitanje o kojem ovisi ulazak u Akcijski plan za članstvo (MAP)?
• Stav NATO-a prema BiH se nije promijenio. Vrata za članstvo ostaju otvorena, a to vrijedi za sve europske zemlje koje su u stanju preuzeti obveze koje nosi članstvo i doprinijeti sigurnosti euroatlantskog područja. Ovo se u potpunosti odnosi na BiH. Zbog toga je 28 saveznika reklo da BiH može pokrenuti MAP, koji je posljednji korak prije poziva u članstvo, uz uvjet koji sam ranije spomenuo.
Važno je spomenuti da prioriteti vanjske politike BiH posebno podrazumijevaju pristupanje BiH euroatlantskim institucijama. Imajući na umu taj cilj, sukladno članku 84 Zakona o obrani BiH, Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i sva druga relevantna obrambena tijela su se obvezala na realizaciju nužnih aktivnosti za ulazak BiH u NATO, a NATO će nastaviti pružati potporu ovom procesu. Sve NATO članice daju potporu bh. ambicijama za članstvo i žele vidjeti pokretanje Akcijskog plana za članstvo čim prije.

Jeste li zadovoljni napretkom u uništavanju viška naoružanja? Koliko je realan “albanski scenarij” u BiH – trebamo li biti zabrinuti zbog mogućnosti eksplozije nekog skladišta?
• U potpunosti sam svjestan ovog problema. Jedan od top prioriteta ministra obrane je rješavanje viškova streljiva i naoružanja, a NATO stožer Sarajevo u potpunosti podržava MO BiH i OS BiH u izvršenju ovog izazovnog, ali nužnog zadatka.
Ministarstvo obrane BiH osnovalo je Strateško povjerenstvo za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva (MES) u svrhu što učinkovitijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, streljiva i MES-a koja su pod kontrolom OS-a BiH. Iako je BiH zadužena za ovo pitanje, međunarodna zajednica – NATO, OESS, UNDP i EUFOR – pruža potporu bh. vlastima, posebno Ministarstvo kroz sudjelovanje u Strateškom povjerenstvu, te drugim tehničkim radnim skupinama kako bi se došlo do željenog cilja. Taj željeni cilj je transparentno i zakonito uništavanje viškova streljiva i naoružanja, te uvođenje održivog sustava upravljanja životnim vijekom streljiva i naoružanja u BiH.
Svjedoci smo intenzivnih nastojanja, i domaćih i međunarodnih aktera, da se riješi ovaj problem. Stoga apeliram na bh. medije da izvješćuju o ovim pozitivnim događanjima, te da prate ovo pitanje, a krajnji je cilj pružiti sigurnost svim građanima u cijeloj BiH.

Razgovarao: Predrag Zvijerac

http://dnevni-list.ba/web1/2014/01/18/bih-se-obvezala-poduzeti-sve-kako-bi-usla-u-nato/

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: