//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

Aleksandar Dedović: Ne postoji nijedan kvalitetan argument protiv NATO-a

PODGORICA – Benefiti članstva u NATO su bezbjednost, stabilni, razvijeni i svjetski moćni partneri koji će nam pomagati, izdvajanje manje sredstava za odbranu, zrelije i odgovornije društvo… Pad podrške evroatlantskim integracijama dešava se zbog lepršavog i nespretnog pristupa komunikaciji sa građanima i ignorantskog stava prema većini koja se protivi članstvu u Alijansi – kaže u intervjuu za Pobjedu direktor nevladine organizacije Alfa centar Aleksandar Dedović. 

Razgovarala Maja Đurđić

POBJEDA: Posljednja istraživanja pokazuju da 37% građana podržava ulazak Crne Gore u NATO. Zbog čega, prema Vašoj ocjeni, pada podrška evroatlantskim integracijama?

Aleksandar Dedovic NVO Niksic foto Dragan Mijatovic u 300x199 Aleksandar Dedović: Ne postoji nijedan kvalitetan argument protiv NATO aDEDOVIĆ: Lično smatram da je osnovni razlog zbog čega je broj onih koji danas imaju pozitivan stav prema članstvu u Alijansi manji nego prije pet godina isključivo neozbiljan i površan odnos cijele zajednice, a pogotovo institucija izvršne vlasti prema ovom značajnom spoljnopolitičkom prioritetu. Sa jedne strane nezainteresovanost, a sa druge veoma lepršav i nespretan pristup komunikaciji sa građanima, ignorantski stav prema većini koja se protivi članstvu u NATO-u i nedostatak koordinacije u sprovođenju Komunikacione strategije su ključni razlozi. Nestručnost, neznanje i nedostatak hrabrosti kod onih čiji je primarni zadatak da objasne razloge zbog kojih je NATO članstvo potreba i interes Crne Gore, nametnuli su im arogantan stav i upotrebu nejasne i običnim građanima potpuno konfuzne terminologije. Tome se moraju dodati preskupe aktivnosti koje okupljaju istomišljenike daleko od običnog naroda, nevješto i na silu organizovanje „Speaking toura“ i sličnih događaja. Sve to dovodi do toga da rezultati istraživanja koji se uglavnom ne mijenjaju ili se bilježi pad podrške itekako imaju uticaja na formiranje stava kod neopredijeljenih građana koji pažljivo prate sva zbivanja na ovu temu, a što je najozbiljnije, uzrokuju i kolebanje kod onih koji su do juče Crnu Goru željeli da vide kao članicu Alijanse.

POBJEDA: Podijeljenost crnogorskog društva oko NATO integracija je velika. Kako biste neopredijeljenom građaninu Crne Gore objasnili benefite članstva u Alijansi?

DEDOVIĆ: Od samog početka ALFA centar se zalaže za otvaranje prostora i stvaranje uslova za argumentovan dijalog na ovu temu. Prije pet godina to je bilo izuzetno teško, čak i nezamislivo s obzirom da su i jedni i drugi zauzeli svoje čvrste stavove bez želje da razgovaraju. Raduje i pojava nevladinih organizacija koje danas javno iznose stavove koje je ALFA centar promovisao prije šest godina. Takođe, u vašoj novini nijesam nikada registrovao nijedan stav drugačiji od onog koji se može pročitati na sajtu Vlade. Želim da kažem da upravo otvaranje prostora za različite stavove o ovom, po meni, najozbiljnijem spoljnopolitičkom pitanju omogućava čitaocu (građaninu) da na osnovu prikupljenih informacija formira svoj stav. Ne postoji nijedan kvalitetan argument zbog kojeg Crna Gora ne treba da bude punopravna članica NATO-a. Svi do sada na javnoj sceni izrečeni razlozi su neutemeljeni, iskonstruisani, tendenciozni ili su oni razlozi koje nazivamo emotivnim. Sasvim dovoljan razlog za bilo koga, bio on ili ona opredijeljen ili neopredijeljen, je – nema više sukoba, ratova i razaranja na teritoriji Crne Gore. Imamo moderne, stabilne, razvijene i svjetski moćne partnere i prijatelje koji će nam pomagati ukoliko budemo umjeli da artikulišemo svoje zahtjeve. Izdvajamo manje sredstava za odbranu. Sami odlučujemo o svojoj sudbini, razvijamo se, postajemo zrelije i odgovornije društvo i u bezbjednom ambijentu učimo, studiramo, radimo i razvijamo svoje lične, porodične i radne karijere.

POBJEDA: Kako procjenjujete napredovanje vojnih i bezbjednosnih službi u evroatlantskim integracijama?

DEDOVIĆ: Donošenje odluke o integracijama u najveće svjetske bezbjednosne sisteme podrazumijeva i put prepun teškoća i izazova, a pogotovo kada se radi o promjenama i reformama u sitemima vojske, odbrane i bezbjednosti. Kao društvo naviklo na zatvorenost i autizam ovih institucija, teško smo prihvatali otvaranje i transparentan rad koji se moderno naziva civilna i demokratska kontrola oružanih snaga i bezbjednosnih službi. Ove početne nedoumice, pa i opstrukcije, bez obzira dolazile spolja ili iznutra, postepeno su ublažavane kako je transformacija odmicala i kako su naše institucije u ovoj oblasti sticale nova znanja i iskustva, uvidjelo se da integracije podrazumijevaju komunikaciju, prilagođavanje i koordinaciju sa bezbjednosnim i obavještajnim sistemima zemalja sa kojima želimo ostvariti saradnju i biti dio najorganizovanijeg kolektivnog sistema bezbjednosti kakav je NATO danas.

Dinamika napredovanja reformi zavisi od više faktora i mislim da smo na sasvim dobrom putu. Rezultati i uspjeh ovih reformi su vidljivi u iskustvima zemalja koje se takođe nalaze na ovom putu, pa je slična iskustva moguće očekivati i kod nas.

Aleksandar Dedovic NVO Niksic 2911 2011 foto Dragan Mijatovic 4 u Aleksandar Dedović: Ne postoji nijedan kvalitetan argument protiv NATO aPOBJEDA: S obzirom na to da se evroatlantske integracije ne tiču samo vojske i odbrane, već reformi cjelokupnog društva, koliko je Crna Gora odmakla u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije?

DEDOVIĆ: Pitanje suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori svakako se nalazi na dnevnom redu svih integracionih procesa koje mi, kao cjelokupno društvo, moramo uraditi. Da je sreće, ovo pitanje bi bilo pokrenuto i ranije, mimo nametnutih nam obaveza i domaćih zadataka. Veliki broj analiza u ovoj oblasti konstatuju da je Crna Gora zemlja sa relativno malim brojem stanovnika, tako da je veoma lako sprovesti pomenute reforme. Ja mislim upravo suprotno – korupcija je decenijama unazad postala model komunikacije i života i to u svim slojevima društva, tako da će, uz čvrstu riješenost i obavezan konsenzus svih biti potrebno veoma mnogo napora da se korupcija makar ublaži.

Situacija je uglavnom ista i što se tiče organizovanog kriminala. Jednostavno, procesi su otpočeli, dobijaju na zamahu i konkretnije i krupnije rezultate je realno očekivati. Svi moramo prihvatiti svoj dio odgovornosti i shvatiti da kvalitet i brzina započetih reformi zavisi od nas i od naše iskrene posvećenosti da postanemo dio evroatlantske porodice.

http://www.pobjeda.me/2013/01/23/direktor-alfa-centra-aleksandar-dedovic-dedovic-ne-postoji-nijedan-kvalitetan-argument-protiv-nato-a/#.Uu9t3z15OgR

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: