//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

Avdagić: NATO je jedini ispravan put, ali ne treba potcjenjivati mišljenje „običnih ljudi”

Ne treba potcjenjivati mudrost takozvanih “običnih ljudi” koji su na svojoj koži dobro osjetili zadnjih nekoliko decenija, i koji sada imaju  veliku averziju prema NATO savezu. Boraveći u malim mjestima, koja su često izrazito protiv NATO orijentisana vidio sam da se radi o razumnim ljudima. Oni u stvari žele ono što i zaslužuju, otvorenu  komunikaciju i dijalog, i to je najbolja poruka Vladi koja traži način da dopre do onih koji ne žele da Crna Gora postane dio Alijanse, kazao je u intervjuu za CdM direktor portala nato.hr i hrvatski  vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić.

CdM: Kako biste “običnom” crnogorskom građaninu objasnili zašto je dobro za Crnu Goru da uđe u NATO?

Avdagić: Lično vjerujem da su građani Crne Gore kao i Hrvatske i drugih zemalja regije dovoljno toga proživjeli da znaju itekako misliti svojom glavom. Ne treba potcjenjivati mudrost takozvanih “običnih ljudi” koji su na svojoj koži dobro osjetili zadnjih nekoliko decenija.Toj mudrosti treba samo pridodati opšte poznate činjenice koje se nažalost zanemaruju i isto tako potcjenjuju. Ukoliko imamo priliku da biramo društvo u kojem ćemo se nalaziti, uvijek ćemo pokušati, ako zdravorazumski razmišljamo, da izaberemo ono najbolje.Na koji god način posmatramo zajednicu koju čini NATO vidjećemo da je to ono najbolje, bilo da gledamo to kao društvo demokratije, razvijenosti, ekonomske ili vojne snage, ono je jednostavno najbolje što ovaj svijet ima za ponuditi. Time nikako ne želim reći da nema uspješnih zemalja ili dobrih partnera i u drugim zemljama, ali upravo u tome i jeste poenta, zemlje koje čine NATO trenutno i imaju najširi krug partnera i prijatelja među drugim zemljama. Mogu to i slikovitije prikazati. Sjećam se kada sam na jednom seminaru u Hrvatskoj pitao mlade ljude gdje bi izabrali da budu rođeni, a da imaju tu priliku, zamolivši ih da pri tome zanemare osjećaje prema svojoj zemlji. U pet najčešće spomenutih zemalja uvrstili su NATO članice. Isto pitanje sam postavljao i u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, odgovori su bili prilično identični… Mislim da to puno toga objašnjava.

CdM: Kakve Crna Gora može imati koristi od NATO-a kada je posrijedi turizam, energetika, ekonomija…?

Avdagić: Ovo pitanje je naizgled jednostavno, ali je zapravo najsloženije od svih. Nećete nužno imati koristi! Zašto? Zato što sam ulazak u NATO ne znači instant uspjeh u bilo čemu. To znači ispunjenje nekih minimalnih kriterijuma za zajedničko djelovanje sa Saveznicima, a za sve ono što će uslijediti treba puno više od toga. Treba imati strateški pristup, pametne pojedince… Hrvatska političarka Kolinda Grabar Kitarović je dobila priliku da postane zamjenica glavnog sekretarka NATO-a time što je Hrvatska postala članica Saveza, ali su je i njene lične preference dovele do te pozicije. Hrvatska kompanija INSIG2 je, na primjer, dobila priliku da se javi na konkurs NATO-a zahvaljujući članstvu, a za tri (do sada) dobijena konkursa može da zahvali prvenstveno svojoj ekspertizi. Brojne hrvatske kompanije iz područja vojne industrije dobijaju dobro plaćene poslove širom svijeta, a velika referenca im je činjenica da su počeli svoj posao upravo radom za jednu NATO vojsku-u ovom slučaju Hrvatsku vojsku ili Oružane snage Republike Hrvatske.

Što se turizma tiče, ali mislim da je dovoljno reći što se Evrope tiče: Italija, Francuska, Španija, Hrvatska, Grčka-sve članice NATO-a, sve od reda jako uspješne turističke destinacije. Ipak ću dodati da ne treba NATO direktno vezati uz bilo koje od navedenih područja. Veza sigurno postoji, ali bez, kao što sam već rekao, sposobnih pojedinaca ili firmi imate samo dobru početnu poziciju, školski rečeno dvojku. Za trojku ili peticu treba uložiti dodatni napor. Građani znaju da danas ništa nije na gotovo i besplatno, za sve se treba potruditi. Treba gledati prema najboljem i tome težiti, to nam svima treba biti cilj, i samo članstvo u NATO-u zato nije samo po sebi cilj, treba ga iskoristiti i ići dalje.

CdM: Prema posljednjim istraživanjima CEDEM-a procenat građana koji ne podržavaju ulazak u NATO je 45 odsto. 38 odsto građana je za, a čak 17 odsto nema stav po tom pitanju. Kako biste ocijenili Vladinu promociju NATO-a u Crnoj Gori? Šta je za Vas, u ovom slučaju nezavisnog posmatrača, ključna stvar koja dovodi NATO do građana?

Avdagić: Napraviću digresiju prije nego odgovorim. Boravio sam puno puta u Crnoj Gori. Sarađivao sa crnogorskim institucijama kao i s ALFA centrom iz Nikšića i imao sam priliku boraviti po brojnim malim mjestima u vašoj lijepoj zemlji. Svaki put mi je bilo predivno i jedno me uvijek prati, a to je žalost što boravak ne mogu produžiti za dodatnih par dana. Vratimo se na konkretno pitanje. Ne bih ocjenjivao Vladino djelovanje. I to ne zato što ne želim, ne smijem krititikovati i hvaliti ili ne poznajem tematiku nego zato što čvrsto vjerujem da sve što o tomu treba reći, trebaju reći Crnogorke i Crnogorci kojima je kako ste rekli “promocija” i namijenjena. Čuo sam brojne dezinformacije i neistine o NATO-u tokom svakog od svojih boravaka u Crnoj Gori. Znate onu poznatu: “hiljadu puta izgovorena laž – postaje istina”, a to je jedna od prepreka u komunikaciji s građanima.

Druga prepreka je “bombardovanje SRJ” koje se uglavnom prikazuje na prilično jednostran i površan način. Sa time se sigurno treba dodatno suočiti, ali to je izmišljanje “tople vode”. Siguran sam da su to problemi koji su svima poznati. Dopustite stoga da se vratim na onu svoju kratku digresiju sa početka odgovora na ovo pitanje. Boraveći u malim mjestima, upravo onima koja su često izrazito protiv NATO orijentisana (na papiru, statistici…) vidio sam da se radi o razumnim ljudima. Oni u stvari po meni žele ono što i zaslužuju, otvorenu komunikaciju i dijalog.

CdM: Kakva su iskustva Hrvatske, kolika je podrška građana bila u nekom momentu kada je Vaša država bila najbliža članstvu? Da li je referendum uvijek neophodan i šta preporučujete našim parlamentarcima, koji daju posljednju riječ, da li referenduma mora biti?

Avdagić: Zavaravaju se oni koji misle da je podrška članstvu u Hrvatskoj uvijek bila visoka, ali u onom trenutku kada je članstvo bilo pred vratima preko 60 odsto građana je podržavalo ulazak u Savez. Čini mi se da je tada bio i jedan kuriozitet, više građana je bilo za članstvo u NATO nego za EU. Što se tiče Hrvatske tada sam apsolutno podržavao  da se Savezu pristupi bez referenduma, a pri tomu stojim i danas. Savez ne uzima državni suverenitet, tamo ste među jednakima, vaš glas zaista vrijedi kao onaj SAD-a, Italije ili Njemačke. Radi se o zajednici dijaloga i dogovora, a ne nametanja. Naravno, radi se i o zajednici u kojoj je uloga SAD-a nemjerljivo značajna, a to je zapravo i njena najveća snaga i prilika za naše male evropske zemlje, naći se na ravnopravnoj poziciji s tom velesilom. Koja od preostalih velesila bi vam to uopšte i dopustila? Imao sam priliku susresti se sa više vaših parlamentaraca. U par slučajeva mogu reći da mi je bila i čast. Sugerisati nešto ljudima koje osobno cijenim se ne usuđujem. Ne sumnjam da će oni to puno bolje procijeniti.

CdM: Većina crnogorskih zvaničnika vjeruje je da ćemo u septembru na samitu NATO-a dobiti poziv za članstvo. Sa druge strane, ima i onih koji smatraju da proširenja neće biti. Kakav je Vaš utisak, sprema li nam se poziv, i ako ga ne dobijemo- da li će to biti što ga ne zaslužujemo ili što priče o proširenju još nema?

Avdagić: S jedne strane zadnje informacije koje sam čuo su pozitivnije, a s druge tokom svog zadnjeg boravka u NATO-u od vrha rukovodstva našeg Saveza na moje direktno pitanje sam dobio jasnu informaciju kako proširenja na ovom samitu neće biti. Mislim da je za početak dobro to što će se samit održati u septembru što ostavlja nešto vremena za promjenu situacije. Znam da je hrvatska Vlada veliki pobornik crnogorskog članstva u NATO-u kao i u EU, a i dosta drugih zemalja su vaši prijatelji i zagovornici. Ukoliko Crna Gora bude spremna siguran sam da će to Savez prepoznati, zapravo ne samo siguran, uopšte ne sumnjam u to. Uostalom ukoliko se samo članstvo ne realizuje na samitu, uvijek je moguće da se opcija za to otvori i u međuvremenu, između dva samita. Treba ipak reći da članstvo u NATO-u nije samo stepenica koju treba preći. To je put na kojem se moraju donositi strateške odluke i promijene administracije i vojnih struktura, ali ne sumnjivo one koje vode ka boljoj organizaciji. Nijesam detaljno upućen koliko izmjena je još potrebno vašem sistemu kako bi se prilagodio NATO savjetu. To nije mala stepenica za koju treba samo zakoračiti, veliki je to skok unaprijed i to tek početni, treba se potom prilagoditi ne za djelovanje nego za zajedničko djelovanje. Nije mala stvar reći na nekom skupu “mi” jer zapravo govorite o zajednici sa Luksemburgom, Belgijom, Francuskom, Albanijom, Velikom Britanijom. Za razliku od “mi” kada govorite samo o svojoj zemlji. Zato, treba razmišljati globalno, a djelovati lokalno, ali i obrnuto. Tu je i rješenje svih problema i budućnost. U svakom slučaju spremio sam bocu crnogorskog vranca koju planiram da otvorim povodom ulaska vaše zemlje u NATO.

CdM: Šta je NATO donio Hrvatskoj, a šta je Hrvatska donijela NATO-u?

Avdagić: Ovo će biti naravno nedovršeni odgovor. Prerano je za procijeniti što nam je sve NATO donio, ali i što smo mi NATO-u donijeli. Tu se radi o procesu čijim ćemo se rezultatima radovati i u nadolazećim godinama. Drago mi je što su do sad Oružane snage Hrvatske pokazale svoj puni kvalitet. U samo tri godine OSRH su završile proces prilagođavanja NATO standardima, najbrže do sad. NATO je postavio prvu ženu za pomoćnicu glavnog sekretara, Kolindu Grabar Kitarović. Naše kompanije se probijaju u tom konkurentnom društvu. Naši zvaničnici koriste priliku za susrete s kolegama, a nesumnjivo nam je članstvo u NATO-u pomoglo i na putu prema EU. Hrvatska je svoje iskustvo ponudila saveznicima u svakom pogledu. Prije neki dan sam slušao o sjajnom predavanju zagrebačkog muftije Aziza ef. Hasanovića u Briselu o modelu kulturološke obuke pripadnika OSRH za NATO misije koji, iako je održan prije godinu dana, je i dalje “vruća priča”. Dubrovnik je ugostio najveći politički skup ikad održan u Hrvatskoj – Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO-a. Bila je to sjajna prilika za promociju Hrvatske, ali i skup koji je donio pozitivne pomake za tu organizaciju. Kad se sve sumira, Hrvatska je sa članstvom u NATO-u napravila veliki iskorak i prvi pravi iskorak prema Zapadu. Lično sam te 2009. imao osjećaj da smo se vratili tamo gdje pripadamo, taj osjećaj je postao stvarnost kada je Hrvatska ušla u EU. Ne treba se zavaravati, to je skok kao onaj iz osnovne u srednju školu, sve je ozbiljnije i treba na to biti spreman, ali dugoročno je jedini ispravan put.

http://www.cdm.me/politika/avdagic-nato-je-jedini-ispravni-put-ali-ne-treba-potcjenjivati-misljenje-obicnih-ljudi

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: