//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

НАТО жели да БиХ постане чланица

БАЊАЛУКА – НАТО савез има велики интерес да види БиХ, Македонију, Црну Гору и Грузију у оквиру Алијансе, истакла је Ана Тришић-Бабић, предсједник Комисије за НАТО интеграциони процес Савјета министара БиХ.

Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels- North Atlantic Council Meeting

Како је нагласила, ове четири земље су добиле позив генералног секретара НАТО-а да дођу у сједиште НАТО-а како би их информисали докле се стигло са реформама за чланство у Алијанси. Истакла је да је Предсједништво БиХ прихватило позив да дође у Брисел, а делегацију ће предводити Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва. Она је навела да НАТО цијени БиХ због успјешног учешћа њених Оружаних снага у акцији ИСАФ-а у Авганистану.

“С обзиром на то да смо ми званично затражили пријем у Акциони план за чланство, информисаћемо их шта је до сада урађено, како се крећемо кроз процес рјешавања војне имовине, што је услов за активирање МАП-а. Од њих ћемо чути каква су њихова виђења будуће визије НАТО-а, с обзиром на то да је у току реформа тог савеза”, навела је она. Оцијенила је да би БиХ на Самиту НАТО-а у Великој Британији, 4. и 5. септембра, могла да активира Акциони план за чланство. Међутим, подсјетила је да је прије тога неопходно ријешити питање књижења војних локација у БиХ. Упозорила је да три најважнија проблема у овом тренутку – рјешавање одлуке “Сејдић и Финци”, механизам координације за европска питања, те војна и државна имовина, трпе због недостатка заједничке визије политичких фактора у БиХ о будућности земље.

 Књижење војних локација у БиХ услов за активирање МАП-а

“Када би било консензуса о томе, у року од пет минута би била ријешена сва три питања. У једном тренутку је питање војне и државне имовине заиста кренуло у добром правцу, јер су лидери нашли договор. Али тада се укључио ОХР и појавио се захтјев за одвојеним рјешавањем државне и војне имовине и то је проблем с којим смо сад суочени”, изјавила је Тришић-Бабићева.

Са друге стране, у ОХР-у истичу да желе рјешење. “Што се тиче државне и војне имовине, ОХР занима суштина могућег рјешења, које мора бити у складу са пресудом Уставног суда БиХ и Законом о одбрани БиХ”, навели су у ОХР-у. У Министарству одбране БиХ истичу да се БиХ у процесу придруживања НАТО-у налази само један корак до активације МАП-а, а то је књижење перспективне непокретне војне имовине на БиХ. “У БиХ су остале 63 локације које је Предсједништво БиХ одредило као перспективне за Оружане снаге и не постоје правне препреке да се оне укњиже. Испуњавањем овог услова, од НАТО-а ћемо добити зелено свјетло да отпочнемо наш Акциони план за чланство. Тиме би био убрзан пут БиХ ка пуноправном чланству. Пријем у МАП уједно значи да је држава стављена у статус непосредног кандидата за чланство у НАТО-у”, истакли су.

Додали су да је у иступима високих функционера НАТО-а исказана спремност Алијансе за пријем БиХ у пуноправно чланство. “Брзина приступања у НАТО углавном зависи од наше спремности и способности да испунимо захтијеване услове. Наш првенствени циљ је даље достизање НАТО стандарда, како бисмо на тај начин били препознати као кредибилан партнер НАТО-а”, истакли су у Министарству одбране.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/NATO-zeli-da-BiH-postane-clanica-227835.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: