//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

БиХ и NATO: Чланство мамац за инвеститоре

БиХ и NATO: Чланство мамац за инвеститоре

31.01.2014 18:00 | В. Kулага, Д. Шајиновић

Бијељина – Чланство у NATO савезу осим стабилности и безбједности отвара и бројне друге предности и могућности за земље чланице, јер уласком у Сјеверноатлантски савез земље постају интересантније и за стране инвестиције. Поручено је то на јавној трибини на тему “Предности чланства у NATO” која је јуче одржана у Центру за културу у Бијељини. Пуковник норвешке војске и замјеник команданта NATO штаба у БиХ Оле Фауске нагласио је да би уласком у NATO БиХ имала приступ разним ресурсима које овај савез има. Додао је да се то прије свега односи на безбједност.

– Приступање савезу нуди и бројне предности које се односе само на војни дио. Безбједност је само једна у низу ставки које једна земља и њени грађани добијају када њихова земља постане чланица. Тиме се уједно показује да је та средина безбједно окружење, што појачава интерес и страних инвеститора да улажу у ту земљу – рекао је Фауске који је био један од уводничара на панел дискусији.

Представник Министарства иностраних послова БиХ Горан Прањић, који се посљедњих десет година бави питањем NATO интеграција, нагласио је да је чланство у NATO савезу стратешко спољнополитичко питање и додао и то да је овај пут за БиХ једно од водећих спољних опредјељења. Министарство иностраних послова је институција која на дневној основи чини све да би БиХ испунила услове који су неопходни за чланство – рекао је Прањић.

Према његовим ријечима, NATO не представља само војни савез.

– NATO представља најуспјешнији војно-политички савез човјечанства, а БиХ спада међу три земље које имају ексклузивно право да постану чланице – казао је Прањић и напоменуо да су друге двије земље Црна Гора и Македонија. Он каже да NATO представља и савез најбогатијих земаља свијета и да то омогућује бројне предности свакој земљи чланици, а посебно њеним становницима. Прањић је нагласио да је чланство у NATO важан сигнал за стране инвеститоре. – То показује да је та конкретна земља стабилна и да се у њу може улагати. То доноси више радних мјеста и подизање економске активности земље у потпуности – поручио је Прањић.

http://www.glassrpske.com/drustvo/vijesti/BiH-i-NATO-Clanstvo-mamac-za-investitore/145582.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: