//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Dr. Lagumdžija: Bosna i Hercegovina i Balkan ne smiju ostati nedovršena priča Evropske unije i NATO-a

Na konferenciji sudjeluje veliki broj šefova država i predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova i odbrane, dužnosnika međunarodnih organizacija, te predstavnika poslovne zajednice i stručnjaka iz oblasti sigurnosti i međunarodnih odnosa. Glavne teme konferencije koja će biti zatvorena u nedelju su kriza u Siriji, pregovori o iranskom nuklearnom programu i cyber sigurnost, a razgovarat će se i o situaciji u Ukrajini, jačanju transatlantske suradnje, kao i suradnji između Amerike, Evrope i Azije, te drugim pitanjima.

Dr. Lagumdžija je danas, 1. veljače 2014. godine, na poziv predsjedatelja MSC-a veleposlanika Wolfganga Ischingera, sudjelovao u panel diskusiji na temu: „Izgradnja zajedničke sigurnosti u euroatlantskom regionu“ (Building Mutual Security in the Euro-Atlantic Region) u kojoj su sudjelovali visoki dužnosnici i stručnjaci iz oblasti sigurnosti iz Sjedinjenih Američkih Država, zemalja centralne i istočne Europe i baltičkih zemalja. Tijekom diskusije se raspravljalo o novom konceptu izgradnje zajedničke sigurnosti u euroatlantskj regiji koji je MSC predstavio u travnju prošle godine u vidu izvještaja pod nazivom: „Izgradnja zajedničke sigurnosti u euroatlantskom regionu – Izvještaj pripremljen za predsjednike, premijere, parlamentarce i javnost“, čijoj pripremi je prethodio dvogodišnji dijalog istaknutih političkih ličnosti i vojnih i sigurnosnih eksperata iz SAD, Rusije i Europe. Kako je obrazloženo koncept je utemeljen na izazovima i realnosti sadašnjice, kao i nadama za bolju budućnost. Konceptom se predlaže da politički lideri uspostave kontinuirani proces dijaloga koji bi bio odobren od strane najviših vladinih razina, a koji bi uključivao i vojni dijalog.

Dr. Lagumdžija je tijekom svog izlaganja između ostalog kazao da se Bosna i Hercegovina, kao i sve druge zemlje regije, suočava sa svim vrstama konvencionalnih i nekonvencionalnih sigurnosnih prijetnji i izazova i ocijenio da je jedini način za prevazilaženje prepreka ove vrste integracija Bosne i Hercegovine, kao i cijelog Balkana u Europsku uniju i NATO, ne samo radi dugoročne stabilnosti regiona, nego i cijele EU i  NATO-a.

„Bosna i Hercegovina i Balkan ne smiju ostati nedovršena priča Europske unije i NATO-a i proces integracije naše zemlje i regije mora biti završen projekt u smislu pune implementacije europskih vrijednosti, gdje će naše misli o europskim vrijednostima, postati naše riječi i naša djela. Važnost integracije BiH kao zemlje zajedničkog integriranog društva u svim njenim različitostima, a samim tim i Balkana je od mnogo veće važnosti od trenutačnog tehničkog procesa koji se vodi“, istaknuo je dr. Lagumdžija.

Dr. Lagumdžija je ocijenio da je za Europu u cjelini u interesu da nastavi sa procesom europskih integracija zemalja Zapadnog Balkana s ciljem očuvanja stabilnosti i sigurnosti ovog dijela Europe i Europe u cjelini i istaknuo posvećenost Bosne i Hercegovine integraciji u Europsku uniju i NATO.

„EU i NATO jesu naš cilj, ali to su prevashodno alati za naš primarni cilj, a to je da postanemo sigurna i prosperitetna zemlja koja će se interno transformirati i postati modernija i više integrirana sa svim svojim različitostima“, dodao je dr. Lagumdžija.

http://www.mvp.gov.ba/aktuelnosti/top_news/default.aspx?id=26224&pageIndex=1

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: