//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Američki kongresmeni traže nastavak NATO integracija na Balkan

Grupa od 40 američkih kongresmena uputila je pismo državnom sekretaru SAD Džonu Keriju (John Kerry) sa zahtevom da učini sve da Crna Gora i Makedonija dobiju poziv za članstvo u NATO na narednom samitu u Velsu u septembru, ohrabri primenu Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu  a da Kosovo uđe u Partnerstvo za mir.

Grupa kongresmena je zatražila da politika proširenja ostane prioritet NATO-a i Sjedinjenih Američkih Drzava (SAD) i izrazila uverenje da će prospekt širenja NATO-a na države koje teže da postanu članice Alijanse, doprineti jačanju demokratskih institucija i vrednosti, i da će poboljšati stabilnost i bezbednost u regionu.

State_of_the_Union

“Posebno od vas tražimo da podržite punopravno članstvo za Crnu Goru i Makedoniju na ovogodisnjem Samitu, da ohrabrite napredak u implementaciji Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu, da podržite Akcioni plan za Gruziju i utičete da se Kosovo, koje u februaru oobeležava šestu godisnjicu nezavisnosti – pridruži susedima u Programu Partnestvo za mir”, navodi se u pismu.

Članovi Kongresa istovremeno upozoravaju da bi izostanak podrške naporima država koje su istakle želju da se priduže NATO-u, moglo da ih obeshrabri da nastave da sprovode reforme i oslabi njihovo partnerstvo sa evroatlanskim institucijama.

Nedavna odluka ukrajinske vlade da ne potpiše dugo očekivani Sporazum o pridruživanju sa EU – uprkos privrženosti većine građana evropskim integracijama – izaziva zabrinutost zbog nazadovanja demokratskih procesa i mogućnosti da države u toj regiji mogu biti izložene pritiscima spoljašnjih sila koje teže da podele continent i podriju viziju celovite, slobodne i mirnodopske Evrope.

“Ovo je ključni momenat za SAD i saveznike, u kome je neophodno preduzeti akciju kojom bi se osigurala relevantnost i održivost NATO-a. U susret Samitu u Velsu, spremni smo da zajedno promivišemo pristupanje Crne Gore i Makedonije Alijansi, ubrzamo proces pridruženja BiH i Gruzije, i omogućimo drugim državama u regionu poput Kosova jasnu evro-atlansku perspektivu”, poručili su kongresmeni.

Pismo su potpisali jedan od vodećih kongresmena iz redova Demokratske stranke Eliot Engel i republikanac Majkl Tarner (Michael Turner) i još 40 članova Kongresa iz obe partije, medju kojima i veliki broj uticajnih predstavnika u kongresnim odborima za odbranu i medjunarodne odnose, kao i članovi više kongresnih kokusa.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: