//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Samit u Velsu prilika za BiH

Samit u Velsu prilika za BiH

VEDRANA KULAGA, DEJAN ŠAJINOVIĆ – 14.02.2014 09:01

BANJALUKA – Šefovi zemalja i vlada članica NATO-a i predstavnici zemalja partnera Saveza okupiće se početkom septembra ove godine na samitu u Velsu, a jedna od tema trebalo bi da bude i put BiH ka ovoj organizaciji. Šefovi zemalja članica su i tokom nekoliko proteklih sastanaka na ovom nivou razmatrali integracije BiH u Savez i podsticali zemlju da krene naprijed, stavljajući akcenat na postizanje dogovora o rješavanju pitanja vojne imovine.

O tome bi, prema riječima portparola NATO štaba u Sarajevu Ines Kuburović, moglo da bude riječi i početkom septembra na samitu u Velikoj Britaniji. Ipak, naglašava da to najviše zavisi od vlasti u BiH, te da će priča o odnosima BiH i NATO-a na samitu u Velsu zavisiti od razvoja situacije u zemlji o raspodjeli imovine. “Biće obavljane stalne konsultacije BiH sa NATO-om, odnosno sa odgovarajućim organima u vezi s tim da li će doći do rješenja. To će biti osnovni faktor koji će presuditi da li će se govoriti o aktiviranju Akcionog plana za članstvo (MAP) na samitu u Velsu”, rekla je Kuburovićeva. Podsjetila je da su BiH i njen put ka NATO-u bili jedna od tema na samitima u Rigi 2006. i Čikagu 2012. godine. Zvaničnu delegaciju BiH na samitu u Čikagu predvodio je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Na ovom samitu pozdravljen je politički sporazum lidera o rješavanju pitanja imovine uz podsticaj da se on i sprovede u djelo kako bi BiH mogla aktivirati MAP.

U završnoj deklaraciji NATO samita u Čikagu saveznici su snažno podržali aspiracije BiH ka članstvu, te je naglašeno da će NATO pratiti napredak u implementaciji i pružati BiH neophodnu pomoć. Saveznici su izrazili zahvalnost BiH na učešću u NATO mirovnim operacijama. Samit u Velsu biće 26. od osnivanja NATO-a. “NATO samiti su važna prekretnica pri donošenju odluka na najvišem nivou, uvođenju novih politika, primanju članica i pokretanju novih inicijativa i jačanju partnerskih odnosa sa zemljama partnerima Saveza”, kazala je Kuburovićeva. Samiti su, kako kaže, odlična prilika za usmjeravanje i pomoć zemljama za rješavanje otvorenih pitanja, kao što je slučaj sa vojnom imovinom u BiH. Na različitim platformama se, dodaje, otvoreno razgovara o otvorenim pitanjima i posmatra dokle je koja zemlja došla u okviru integracija u NATO, odnosno opredijeljenosti zemlje da nastavi sa procesom integracija i da postane članica.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Samit-u-Velsu-prilika-za-BiH-231048.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: