//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Одржана је 8. сједница Комисије ѕа НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине

Дана 20. фебруара 2014. године одржана је 8. сједница Комисије за НАТО интеграциони процес Босне и Херцеговине. Сједницом је предсједавала замјеник министра иностраних послова БиХ и предсједавајућа Комисије Ана Тришић-Бабић.

IMG_8120-20022014

Учесници сједнице су разматрали приједлог текста IPAP-а 2014-2016 (Индивидуални партнерски акциони план). IPAP је стратешки документ сарадње БиХ и НАТО, те реформе система одбране, безбједности, правне државе, економије и финансија, на путу интеграција у Савез. Комисија је, у сарадњи са савезницима, израдила приједлог двогодишње сарадње у оквиру трећег циклуса IPAP-а, чиме ће реформски процеси бити настављени у оквиру овог механизма сарадње.

Сједница је настављена информацијом о предстојећем састанку NAC-БиХ 18. марта 2014. године у Бриселу. Састанак се дешава у важном тренутку, пред НАТО-самит следећег септембра у Велсу. Комисија процјењује да наредни Самит неће бити самит проширења, али очекује да Савезници у контексту проширења позитивно оцјене реформски напредак институција БиХ у НАТО-интеграцијама. У том смислу је предстојећи састанак NAC-БиХ прилика да се Савезници информишу о постигнутим резултатима БиХ, да се размјену гледишта у вези планираних активности, те да БиХ и НАТО изнова оснаже евро-атлантску перспективу Босне и Херцеговине.

Састанак је закључен разматрањем Програма сарадње БиХ и НАТО у 2014. години, који се односи на активности обуке и едукације носиоца интеграционих процеса, те система безбједности, у циљу подизања капацитета за испуњење циљева на путу интеграција у Савез.

http://www.mvp.gov.ba/aktuelnosti/saopstenja/default.aspx?id=26389&template_id=16&pageIndex=1

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: