//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

Ангел Ангелов, амбасадор Бугарске у БиХ: Бугарско чланство у НАТО је израз наше жеље да будемо дио породице модерних држава

Angel Angelov: EU čuva stolicu za BiH

ДЕЈАН ШАЈИНОВИЋ – 03.03.2014 21:00

Грађани имају право да протестују, али они не смију бити злоупотријебљени на политички или неки други начин, рекао је Ангел Ангелов, бугарски амбасадор у БиХ.

Он је у интервјуу “Независним” казао да БиХ већ јесте дио Европе и да је столица за чланство у ЕУ чека уколико буде исказала жељу да буде чланица и испуни критеријуме који се пред њу ставе. Истакао је да су се у Бугарској, након што је постала чланица НАТО-а, инвестиције од милионских износа трансформисале у милијарде.

“Ово је отворило нова радна мјеста и смањило незапосленост”, рекао је Ангелов.

НН:  Како тумачите протесте у појединим дијеловима БиХ? Као незадовољство народа, политичку манипулацију или нешто треће?

АНГЕЛОВ:  Протест је неотуђиво демократско право, све док не доводи до насиља. То је нормална појава с обзиром на то да свако друштво тежи томе да дође до веће правде, особито у тим друштвеним групама гдје постоји велико социјално незадовољство. Истовремено, увијек постоји опасност да протести буду искориштени од стране различитих групација – политичких или економских, с циљевима који су различити од оних које грађани постављују. У том контексту, првенствено се мора пратити њихов крајњи резултат, да ли протести доводе до позитивних ефеката за друштво и његове промјене и модернизације. Оно шта мора да се деси је да БиХ, односно Република Српска изграде функционалну тржишну економију са јаком социјалном димензијом, која би задовољила потребу различитих слојева становништва.

НН:   Да ли је уопште реално очекивати да БиХ у неко скорије вријеме направи искорак ка ЕУ и шта је за то потребно?

АНГЕЛОВ:  ЕУ је за БиХ надохват руке, и то не само због тога што ваша држава има хиљаду километара заједничке границе са ЕУ, него су и географски и Сарајево и Бањалука у Европи и то нико не може промијенити. С друге стране, чланство у ЕУ никоме није загарантовано, зато што се оно остварује послије испуњења великог броја објективних критерија. Неки од ових критерија вама можда сада не изгледају толико објективни, али они вас на крају доводе до крајњег циља – до равноправног чланства у заједници модерних држава. Потребни су напори и преузимање одговорности. У пренесеном значењу, столица БиХ, која се по абецеди налази између Белгије и Бугарске, чува се за вашу земљу, али мора неко да затражи и да испуни обавезе како би могао сјести на њу.

 Након што је Бугарска постала чланица НАТО-а, улагања од милионских износа трансформисала су се у милијарде

НН:   Ваша земља је чланица НАТО-а. Каква су искуства Бугарске у вези са чланством у тој организацији? 

АНГЕЛОВ:  Послије рушења Берлинског зида, главни циљ Бугарске било је чланство у Сјеверноатлантској алијанси. Ми смо себи поставили овај циљ, јер је то био израз наше жеље да будемо дио породице модерних држава – породице у којој су друштва посвећена просперитету и миру. Напредак је немогућ без безбједности и мира. Простор НАТО чланица је прије свега безбједносна средина, која ствара услове за модернизацију и развој. Навешћу вам један примјер из Бугарске: након што је постала чланица НАТО-а, инвестиције у Бугарској су се повећале неколико пута, које су се од милионских износа трансформисале у милијарде. Ово је отворило нова радна мјеста и смањило незапосленост. Нарочито у високим технологијама, Бугарска је остварила огроман напредак. Дакле, морамо истакнути да је чланарина наше државе у НАТО-у значајно мања од овога што добијемо као помоћ у изградњи војске, која мора да буде опремљена и оперативно одговарајућа оружаним снагама савезника.

НН:   Када се први пут појавила идеја да Бугарска постане чланица ове организације?

АНГЕЛОВ:   Можда вам изгледа невјероватно, али о будућем чланству Бугарске у НАТО-у разговори су започели још у Народној скупштини за вријеме Варшавског уговора у вријеме Хладног рата. Тада друштво не само да није било спремно за такав корак, него су се посланици гласно смијали овој идеји. Међутим, послије само неколико година ова идеја је постала стварност, а подршка НАТО-у је такође била велика. То најбоље показује како се друштва мијењају.

НН:  БиХ и Бугарска су проистекле из бившег комунистичког система. Колико су искуства у том окружењу “благослов”, а колико “проклетство” у нашим настојањима да будемо дио евроатлантског клуба?

АНГЕЛОВ:  Такозвани комунистички систем је само транзицијско раздобље, дио вишевјековне историје, коју имамо и ви и ми овдје на Балкану. Историја се тешко може разматрати објективно у случају да јој пружамо емотивну оцјену. Морамо бити способни да направимо разумне закључке које смо извукли из прошлости у име будућности. Прије око 30 година живјели смо у прилично затвореном свијету, а данас смо у периоду глобализације. Транзиција није била лака ни за кога од нас. Међутим, морамо гледати напријед према будућности.

НН:   Бугарска слави Дан државности. Какве су Ваше поруке?

АНГЕЛОВ:  Да, 3. марта, у понедјељак, Бугарска слави Дан државности, 1878. године овог дана рођена је Трећа Бугарска Краљевина. Али она носи традицију прошлих држава, које су се исто звале Бугарска у претходних 14 вијекова. У свим тим временима наши су народи у региону међусобно сарађивали. Некад су живјели у самосталним државама, а некад су били дио неких царстава и краљевина. Али упркос свему томе, све ово вријеме оне су биле у Европи и дио европског континента. И то ће тако бити и у будућности.

http://www.nezavisne.com/novosti/intervju/Angel-Angelov-EU-cuva-stolicu-za-BiH-233711.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: