//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

Neutralnost loša i skupa opcija

PODGORICA – Članstvo Crne Gore u NATO-u je, pored članstva u EU, apsolutni prioritet Crne Gore, rekao je Igor Lukšić, ministar spoljnih poslova Crne Gore.

On je izrazio uvjerenje da će Crna Gora biti spremna da u septembru ove godine na samitu alijanse prihvati poziv za članstvo. On je uvjeren da će Crna Gora pokazati konkretne rezultate u ključnim kriterijumima za članstvo, koji se odnose na reformu sistema bezbjednosti, standardizaciju oružanih snaga i institucija, učešće u zajedničkim misijama i operacijama koje imaju za cilj uspostavljanje i očuvanje mira u svijetu. Osim ovih odbrambenih prioriteta, važan kriterijum za članstvo je i funkcionalna pravna država.

“Crna Gora će biti spremna prihvatiti poziv, ukoliko to bude samit proširenja NATO-a, a naši građani kroz snažan javni dijalog koji smo pokrenuli u prethodnom periodu, prepoznaće važnost i privilegiju sistema koji podrazumijevaju našu sigurnu budućnost”, rekao je Lukšić.

Nebojša Kaluđerović, nacionalni koordinator za NATO, smatra da bi vojna neutralnost Crne Gore bila loše rješenje. Podsjetio je da su sve evropske države koje su neutralne svoju neutralnost uspostavile prije osnivanja NATO saveza, a istovremeno je njihova neutralnost rezultat međunarodne verifikacije.

“Osim toga, pogledajte ekonomsku snagu država koje su neutralne. One su neuporedivo bogatije od nas i ekonomski vrlo sposobne da same garantuju svoju bezbjednost. A nijedna neutralna država u Evropi ne troši za vojni budžet manje od članica NATO-a, a neke troše i značajno više”, istakao je Kaluđerović.

Rekao je da je dovoljno pogledati na zemlje u Evropi koje su neutralne – Švedsku, Austriju, Finsku, Švajcarsku i Irsku.

“Osim toga, neutralne države koje su ušle u EU, ionako više ne uživaju status potpune neutralnosti, jer su ulaskom u EU preuzele i obaveze vezane za zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku”, naveo je on.

Rekao je da je ohrabrujući podatak što podrška NATO integracijama Crne Gore raste i sad je dosegla oko 42 odsto, odnosno izjednačena je sa brojem protivnika NATO-a.

“Dobar dio ljudi ili su još nezainteresovani ili nedovoljno informisani o značaju, karakteru i suštini NATO integracija. Njima ćemo se posvetiti kako bismo im objasnili suštinu prednosti koje članstvo Crne Gore u NATO-u nosi”, naveo je Kaluđerović.

Podsjećamo, Crna Gora je vrlo rano NATO integracije postavila kao svoj prioritet, a u Partnerstvo za mir je ušla krajem 2006. godine.

Vlada Crne Gore je usvojila Prezentacioni dokument Crne Gore za Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), koji je prezentovan zemljama članicama NATO-a, u martu 2008. godine, na sjednici Visokog političkog komiteta. Prezentacioni dokument za IPAP je izrađen u saradnji sa ekspertima NATO-a i predstavlja preduslov za ulazak u Akcioni plan za članstvo – MAP, program NATO-a kojim se stiče status kandidata za članstvo.

Na samitu NATO-a u Bukureštu, 3. aprila 2008. godine, Crna Gora je zajedno sa BiH dobila poziv za intenzivirani dijalog, što je jedna od važnijih stepenica ka članstvu. Crna Gora je inicijalni dokument izradila u maju 2008. godine, a dijalog je započeo u junu iste godine.

Crnogorska aplikacija za Akcioni plan za članstvo, je predata u novembru 2008. godine, a na samitu u decembru naredne godine, Crnoj Gori je upućen poziv za Akcioni plan za članstvo.

Vlada Crne Gore je u oktobru 2013. usvojila je 4. godišnji nacionalni program, čije sprovođenje je u toku.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Neutralnost-losa-i-skupa-opcija-235248.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: