//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić predvodi izaslanstvo Bosne i Hercegovine na sastanku radi završne procjene IPAP 2011-2013

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić je predvodila izaslanstvo Bosne i Hercegovine na sastanku između BiH i NATO, 17. ožujka 2014. godine u Briselu. Sastanak se odvijao na nivou zamjenika stalnih predstavnika zemalja članica NATO-a u Glavnom stožeru NATO-a, i izaslanstvo BiH su, pored zamjenika ministra vanjskih poslova Ane Trišić-Babić, činili zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar, te predstavnici ministarstava obrane i vanjskih poslova.

Sastanak je imao za cilj završnu procjenu stupnja implementacije dokumenta IPAP 2011-2013, koji je definirao reformske ciljeve i aktivnosti BiH na njenom putu integracija u Savez. Zamjenica ministra Trišić-Babić je izložila najvažnija dostignuća BiH u ovom procesu,  istakla opredjeljenost BiH ka reformi društva, te postizanju vojne i političke interoperabilnosti sa NATO-om. NATO nije samo vojni savez, već prije svega savez demokratskih država, te reforme društva uključuju jačanje demokratskog procesa, pravne države, slobode medija i rad na postizanju stabilne ekonomske situacije.

Učesnici sastanka su pozitivno ocijenili pristup BiH i Komisije za NATO integracije BiH da se napori fokusiraju na konkretne aktivnosti, bez čekanja na konačno riješenje krupnih političkih pitanja, poput uvjeta iz Talina. Zbog toga IPAP, kao mehanizam suradnje BiH i NATO, u ovom momentu predstavlja najvažnije sredstvo sistemskog punog dosezanja  standarda Saveza, kako u vojnom, tako i civilnom i političkom smislu.

Ovaj sastanak se održava dan prije sastanka Sjeverno-atlantskog vijeća i Bosne i Hercegovine (NAC+BiH), koji se održava 18. ožujka 2014. godine u Briselu. Izaslanstva NATO-a i BiH predvode Generalni tajnik NATO-a Anders Rasmusen, te član Predsjedništva BiH Željko Komšić zajedno sa ministrom obrane BiH Zeherijahom Osmićem. Na sastanku  se razmatraju generalni politički odnosi Bosne i Hercegovine ka NATO-u, te aktivnosti BiH u procesu približavanja Savezu.

http://mvp.gov.ba/aktuelnosti/saopstenja/default.aspx?id=26617&pageIndex=1

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: