//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovne Ana Trišić-Babić sastala se sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tedom Whitesideom

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić sastala se 22. aprila 2014. godine u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tedom Whitesideom.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je informirala sagovornika o trenutnim aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH u području komunikacije sa građanima o NATO integracijama BiH. Iako je BiH, zbog poznatih političkih okolnosti, u nemogućnosti aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP), Ministarstvo i Komisija za NATO integracije BiH čine sve kako bi reformski proces bio neprekinut. Javna diplomatija predstavlja jedan od najvažnijih motora ovog pristupa.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara Whiteside je istaknuo da je pohvalno što ministarstvo ima ovakav pristup, jer je važno da građani u BiH budu informirani o svim aspektima integracija, posebno o koristima i uticajima koje evroatlantske integracije mogu da imaju na njihov život.

Sagovornici su istaknuli da je BiH veoma specifična zemlja, što se odražava i na oblik komunikacije ovih poruka prema građanima i političkim liderima. Ovo ne mora nužno da bude prepreka, već i šansa za BiH u profiliranju znanja i vještina u ovom polju, te eventualnom izvozu iskustava. Reformski napredak BiH je pohvaljen od strane saveznika, posebno u tehničkom dijelu, što je bilo vidljivo prilikom razmatranja posljednjeg ciklusa IPAP-a, u martu ove godine u Briselu. Zbog toga je ove uspjehe potrebno predstaviti građanima, te ohrabriti BiH na ovom putu. Evroatlantske integracije prije svega donose trajni mir i sigurnost, a onda i neprekinut ekonomski razvoj. Ovo je osnova za trajnu stabilizaciju i napredak društva i tu poruku je potrebno neprestano slati građanima i političkim elitama u BiH.

http://www.mvp.gov.ba/aktuelnosti/saopstenja/default.aspx?id=26972&template_id=16&pageIndex=1

Zamjenica ministra obrane za politiku i planove Marina Pendeš i zamjenik pomoćnika Generalnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Ted Whiteside razgovarali o NATO strategiji komuniciranja

22.4.2014

Zamjenica ministra obrane za politiku i planove Marina Pendeš sa suradnicima razgovarala je 22.04.2014. godine sa zamjenikom pomoćnika Generalnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Ted Whiteside-om o suradnji Ministarstva obrane BiH i NATO-a u oblasti javne diplomacije i implementaciji NATO strategije komuniciranja.

 

Na sastanku se razgovaralo i o praksama integracije socijalnih medija i vladinih komunikacija, suradnji sa nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i civilnim strukturama.

Zamjenica ministra Marina Pendeš je, govoreći o implementaciji NATO strategije komuniciranja, istaknula da „treba analizirati i unaprijediti akcione planove, kako bi se vrijednosti i benefiti NATO-a  još više približile ciljnim skupinama i kako bi mogli pravodobno promovirati sve ono što je pozitivno u Ministarstvu obrane BiH.“

Također, zamjenica Pendeš je naglasila potrebu što bržeg ulaska BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO, jer Bosna i Hercegovina je „zemlja u Europi, a mi smo partner i NATO-u i EU.“

Gospodin Whiteside je istaknuo da je u Bosni i Hercegovini napravljen progres u posljednjih nekoliko godina, a posebno se osvrnuo na suradnju sa nevladinim organizacijama, akademskom zajednicom i mladima.

Sastanku su nazočili i šef Misije BiH pri NATO Branimir Jukić, glasnogovornica NATO stožera Sarajevo Ines Kuburović te pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović.

Gdin Ted Whiteside se nalazi u posjetu BiH s ciljem nazočnosti NATO konferenciji „Društveni mediji – što oni znače za partnerske zemlje”, te panel diskusiji – „65. godina NATO-a: Mir sigurnost i razvoj u Europi,” koje će se održati u Sarajevu 23. i 24.04.2014. godine.

http://mod.gov.ba/aktuelnosti/vijesti/?id=32247

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: