//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

SARAJEVO: KONFERENCIJA NATO-A O IZAZOVIMA DRUŠTVENIH MREŽA

Sarajevo: Počela konferencija NATO-a o značaju društvenih med

Dvodnevna konferencija „Društveni mediji: Šta oni znače za partnerske zemlje“, koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova BiH i NATO-ovo sjedište u Briselu, danas je počela u Sarajevu.

Konferencija je prilika da se razgovara o najnovijim trendovima u vezi sa društvenim mrežama u NATO partnerskim zemljama, inovativnim komunikacijama u kriznim područjima, upotrebi društvenih mreža od medija, kao i perspektivi predvodnika u ovom području, kao što su Facebook i Google, o najboljim praksama integracije društvenih medija i vladinih komunikacija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je ovo prvi skup  o ovoj temi koji nije organizovan u zemlji članici NATO-a, nego u zemlji koja je partner.

“To je stanovito priznanje BiH. Mislim da smo ga zaslužili našim aktivnim učešćem u misijama mira širom svijeta, koje organizuje NATO i Ujedinjene nacije. Ovo je priznanje BiH kao pouzdanom partneru na kojeg se računa”, kazao je Izetbegović.

Navodeći da će se na konferenciji razmatrati veoma uticajan fenomen društvenih mreža istakao je da BiH nije odredila svoju politiku korištenja društvenih mreža zbog će ova konferencija biti dobra prilika za nova saznanja.

Zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Ted Whiteside zahvalio je na prisustvu Izetbegovića, te naglasio da je NATO izabrao BiH za organizaciju ovakavog skupa jer je primijetio da zaista postoji istinski interes za ovu temu među bh. političarima i diplomatama.

“Također, važno je da su oni svjesni koji su sve to izazovi povezani s ovim područjem. Važno je da vidimo kako se uopće društveni mediji i društvene mreže mogu koristiti na pametan i mudar način, posebno kada se govori o odbrambenoj i sigurnosnoj politici. Trebamo se fokusirati na prednosti partnerstva i podijeliti najbolje prakse”, rekao je Whiteside.

Govoreći o ulasku BiH u NATO Izetbegović je naglasio da više od 900 miliona ljudi živi u zemljama koje su članice NATO-a, što je 13, 14 posto globalnog stanovništva.

– To su dobro organizovane i prosperitetne zemlje, to je faktički elitno društvo zemalja i tu BiH treba da uđe. Takve odluke su donijete od Predsjedništva prije 11 godina, a zatim potvrđene 2009. godine kada smo dobili uslov u Talinu da uknjižimo 63 lokacije, koji već četiri godine nismo ispunili – kazao je Izetbegović.

Upravo je to, podsjeća, jedan od razloga zaustavljanja ekonomije u BiH.

“Poruka da je BiH članica NATO-a, sigurna zemlja u koju se može investirati vodila bi intenzivnom investiranju i ulasku stranog kapitala u BiH. Zahvaljujući neodgovornim ljudima imali smo zastoj u BiH i tu stvar treba završavati u narednim mjesecima”, rekao je Izetbegović.

Drugog dana konferencije, sutra, učesnici će također razgovarati o najnovijim trendovima u vezi s društvenim mrežama u NATO-ovim partnerskim zemljama, inovativnim komunikacijama u kriznim područjima te kako mediji koriste društvene mreže.

http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/sarajevo-konferencija-nato-o-izazovima-drustvenih-mreza/

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: