//
you're reading...
Stavovi - Opinions, Svi postovi - All posts

НАТО потребан данас, као и 1949.

 u-sarajevu-obiljezena-65-godisnjica-natoa_1398346676

Н. ХАСИЋ – 24.04.2014 17:55

САРАЈЕВО – Политичке елите у БиХ не разумију довољно важност НАТО-а за трансфомацију земље и трајно обезбјеђење мира и сигурности, казала је данас Ана Тришић-Бабић, замјеник министра вањских послова БиХ и предсједавајућа Комисије за НАТО интеграцијски процес Вијећа министара БиХ.

“Свијет се драматично мијења. На почетку смо технолошке и геополитичке револуције па је НАТО данас скоро исто толико потребан Европи колико је био потребан и 1949. године у смислу њене безбједности и заштите њене демократије”, поручила је Тришић-Бабићева у Сарајеву на панел дискусији организованој поводом 65 година постојања Сјеверноатлантског савеза.

Тришић-Бабићева је нагласила да је главна карактеристика НАТО-а у протеклих 65 година била флексибилност и способност адаптације па самим тим и главни разлог што је “НАТО најуспјешнији војно-политички савез у историји Европе”. “Друга карактеристика је савезништво. Основан је као савез једнаких и суверених држава, који је у 65 година принцип савезништва демонстрирао према свим потенцијалним кандидатима за чланство у источној Европи, а и данас према БиХ и земљама региона”, рекла је она.

Оцијенила је да је, упркос прилагођавању новим околностима, основна мисија НАТО-а остала иста: обезбјеђење трајног мира и сигурности у Европи, те заштита и унапређење демократије у свим земљама чланицама. Говорећи о томе зашто БиХ још није чланица, Тришић-Бабићева је казала да “још нисмо у стању да то будемо јер грађани БиХ више разумију вриједности НАТО-а него политичке елите”.

Мерл Д. Харт, команданат НАТО штаба у Сарајеву, рекао је да овај савез и даље подржава политику отворених врата за БиХ, своју партнерску земљу, за коју се нада да ће ускоро постати пуноправна чланица НАТО-а.

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/NATO-potreban-danas-kao-i-1949-241981.html

NATO-konferencija u Sarajevu: BiH se nada pozivnici

Bosna i Hercegovina do sada nije postala članica NATO-a, jer još nije u stanju to da bude, zato što građani bolje razumiju vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza od političkih elita, ali i od medija, premda se oni trude da to promijene, izjavila je danas na panel-diskusiji u Sarajevu “65 godina NATO-a: mir, sigurnost i razvoj u Evropi” Ana Trišić – Babić, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajuća Komisije za NATO integracijski proces Vijeća ministara BiH.

Foto: Senad GUBELIĆ

Pogrešno uvjerenje

U BiH je i dalje prisutno uvjerenje da je NATO čisto vojna organizacija. Trišić – Babić je naglasila da je nedavno provedeno istraživanje među parlamentarcima i medijima o NATO-u, koje je potvrdilo ove zaključke.

– Naši parlamentarci, uglavnom, ne razumiju važnost NATO-a za transformaciju zemlje i trajno obezbjeđenje mira i sigurnosti, kao glavnog garanta razvoja i, na kraju krajeva, puta BiH ka EU, rekla je ona.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zato je u protekloj godini širom zemlje organizovalo tribine na kojima je sa stanovništvom i mladima iz političkih stranaka razgovaralo o NATO-u, a u MVP-u su vrlo ponosni što se uspjelo u tome da konačno postane legitimno u BiH argumentovano razgovarati o NATO-u.

– Očekujemo da će toga biti više i da će ova konferencija produbiti takvu diskusiju, uz razumijevanje šta nama zaista NATO nudi i zbog čega trebamo biti dio NATO-a, te da ćemo jednog dana dobiti pozivnicu, nadam se uskoro, da budemo punopravna članica NATO-a, kazala je Trišić – Babić.

NATO je, podsjetila je, organizacija koja prati i prepoznaje najnovije tehnologije i koja svoja djelovanja prilagođava 21. vijeku u najboljem smislu. Ovaj najuspješniji vojno-politički savez u svako vrijeme je bio sposoban da se adaptira na nove okolnosti. Druga ključna karakteristika NATO-a je savezništvo.

– NATO je osnovan kao savez jednakih i suverenih država. On je taj pristup demonstrirao i prema svim potencijalnim kandidatima za članstvo u istočnoj Evropi nakon pada Berlinskog zida, a također demonstrira i danas prema BiH i zemljama regiona. Suština NATO-a u proteklih 65 godina se nije promijenila. NATO se prilagođavao novom vremenu i novim okolnostima, ali je njegova osnovna misija ostala u potpunosti ista. Ta misija je obezbjeđenje trajnog mira i bezbjednosti u Evropi, tj. u području koje obuhvata NATO, zaštite i unapređenja demokratije u svim svojim zemljama članicama, rekla je Trišić – Babić, napominjući da je NATO i 2014. skoro jednako potreban Evropi koliko je bio i 1949. za njenu bezbjednost i zaštitu demokratije.

Visoki nivo

Jedan od učesnika panela Nicholas Hill, otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH, rekao je da se raduje ovoj dobroj prilici da se u Sarajevu razgovara o prednostima članstva u NATO-u BiH i zahvalio je NATO-u i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji su imali ključnu ulogu u organizovanju konferencije. A zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Ted Whiteside ocijenio je da je konferencija o ulozi društvenih medija bio događaj na najvišem nivou.

Otvorena vrata

Brigadni general Merle D. Hart, komandant Štaba NATO-a Sarajevo, kazao je kako Savez i dalje podržava politiku otvorenih vrata za BiH kao partnerske zemlje. Izrazio je nadu da će BiH nastaviti da napreduje i da će postati član NATO-a.

– Posebno mi je drago što je NATO izabrao BiH kao mjesto gdje će organizovati ovaj skup posvećen društvenim medijima i pokazati ne samo kako se one mogu koristiti i kako mogu pomoći da se naprave promjene u zemljama koje su članice NATO-a nego i kako se one mogu iskoristiti da učine dobre promjene i u BiH, rekao je Hart.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih-eu/u-sarajevu-obiljezena-65-godisnjica-natoa

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: