//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Rasmussen: Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i sigurnost na starom kontinentu

Anders Fogh Rasmussen / 24sata.info

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je danas iz Varšave Rusiji da svojom agresijom na Ukrajinu podriva mir i sigurnost u Evropi, te da će NATO prilagoditi toj novoj realnosti svoje odbrambene i planove o razmještanju trupa na svojoj istočnoj granici.

-Ruska agresija na Ukrajinu podriva mir i sigurnost na starom kontinentu. Rusija tvrdi da su naše aktivnosti neprijateljske. To nije istina. To je apsurdno. Naš odgovor je solidarnost saveznika – kazao je Rasmussen danas nakon susreta s predsjednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim.

-Naša privrženost kolektivnoj odbrani je čvrsta kao stijena. Sada i ubuduće. Zato saveznički avioni iz raznih zemalja jačaju sigurnost saveznika od Baltika do Crnog mora. Nastavit ćemo da je jačamo, preko manevara, preko odbrambenih planova i preko daljeg razmještanja trupa NATO-a – rekao je Rasmussen.

Generalni sekretar NATO-a i poljski predsjednik složno su ocijenili da septembarski samit NATO-a buduće prioritete i planove mora da prilagodi novoj realnosti na istoku Evrope i u odnosima s Rusijom.

-Poljska je dosljedno za povratak članu V (o kolektivnoj odbrani NATO-a). Radi se o proporcijama, da na prvo mjesto ide odbrana samog saveza. Računamo na to da će se povećati realna sposobnost za odbranu na cijeloj istočnoj granici. To je najbolji odgovor NATO-a na prijetnje – kazao je predsjednik Komorovski.

Anders Fogh Rasmusen kao i sinoć nakon susreta sa šefom poljske diplomatije Radoslavom Sikorskim i poljskim ministrom odbrane Tomašom Semonjakom pozvao je i danas Rusiju da povuče svoje snage s granica s Ukrajinom, ispuni svoje međunarodne obaveze i da se uključi u konstruktivni politički proces rješavanja krize u Ukrajini.

-Nadamo se da će NATO formulirati novu odbrambenu i politiku zastrašivanja. Smatramo da NATO mora da premjesti svoje trupe bliže prostoru gdje bi mogle da budu potrebne – kazao je sinoć šef poljske diplomatije Radoslav Sikorski.

Generalni sekretar NATO-a razgovara danas u Varšavi i s premijerom Poljske, Donaldom Tuskom, prenosi Beta.

http://www.24sata.info/vijesti/svijet/192681-rasmussen-ruska-agresija-na-ukrajinu-podriva-mir-i-sigurnost-na-starom-kontinentu.html

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: