//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Rasmussen u BiH: NATO spreman pomoći, lideri razočarali

Sjevernoatlantski savez tijesno sarađuje sa Evropskom unijom u pružanju pomoći i sanaciji šteta nastalih u poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, izjavio je danas u Sarajevu generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, poručivši predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću kako je cijela euroatlantska porodica uz našu zemlju u ovim teškim vremenima.

Izetbegović je naglasio kako je NATO već snažno uključen u ovu akciju, a 21 zemlja saveznik ili partner NATO-a je prisutna u BiH i pruža pomoć.

Traži se konsenzus

– Dozvolite mi da vas uvjerim da smo spremni da pomognemo i naknadno, rekao je Rasmussen na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Prvi čovjek Alijanse, kojem je bio ovo oproštajni dolazak u našu zemlju, nije mogao čuti ništa novo o ispunjavanju talinskog uslova, koji se odnosi na knjiženje 63 vojne lokacije na državu, kako bi BiH počela primjenjivati Akcioni plan za članstvo u NATO-u (MAP). Izetbegović je kazao da se ovo ne želi “prelamati preko koljena” i da bi ministar odbrane Zekerijah Osmić odmah mogao dati nalog za registrovanje. Umjesto toga, želi se postići konsenzus, kao i do sada oko svih pitanja koja su se odnosila na OSBiH, odbranu BiH i put prema NATO-u.

– Izražena je nada da ćemo u relaksiranijoj atmosferi, nakon oktobarskih izbora, konačno riješiti to pitanje. Potcrtao sam gospodinu Rasmussenu i timu iz NATO-a da, unatoč zastoju na putu ka NATO-u, unutar samih OSBiH imamo dobre pomake. Prije svega, istakao sam ogroman napredak u oblasti civilno-vojne saradnje, koja je ovih dana došla do izražaja, i učešće u međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama u Afganistanu, Kongu i Maliju, rekao je Izetbegović, napomenuvši da su ove godine uništene i 894 tone viškova naoružanja i municije, te poboljšan logistički sistem javnih nabavki u Ministarstvu odbrane BiH.

Vrijedan partner

Rasmussen je istaknuo da je sigurnost, stabilnost i budućnost BiH značajna NATO-u, kao i da je BiH vrijedan partner koji pomaže u Afganistanu, na čemu je izrazio zahvalanost. On se jučer u Sarajevu susrero i sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom Osmićem.

Lideri su razočarali

– Moram biti jako otvoren i iskren i izraziti razočarenje što nismo vidjeli da je riješen problem vojne imovine. U februaru 2013. sam posjetio BiH i tada se sastao s predstavnicima političkih stranaka, koji su obećali naći rješenje. Ali, do sada nismo vidjeli konačno rješenje. To je razočaravajuće za građane BiH, jer pitanje vojne imovine nije samo vojno i tehničko pitanje, nego se tiče sposobnosti BiH da funkcioniše kao  jedinstvena država. Morate prevazići podjele iz prošlosti i gledati zajedno u budućnost i surađivati. Znam da Predsjedništvo dijeli moje stajalište. Znam da će biti teško prije izbora, ali zaista se nadam da će izbori omogućiti političarima da rade zajedno na konstruktivan način, a u korist građana BiH, rekao je Rasmussen.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih-eu/rasmussen-poceo-posjetu-bih-sastao-se-sa-clanovima-predsjednistva-

ScreenHunter_132 May. 29 13.32

 

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: