//
you're reading...
Svi postovi - All posts, Vijesti - News

Christopher J. Petty novi komandant NATO-štaba Sarajevo

Na prigodnoj ceremoniji u kampu “Butmir” u Sarajevu danas je brigadni general Christopher J. Petty preuzeo dužnost komandanta NATO-štaba Sarajevo od brigadnog generala Merlea D. Harta, nakon okončanja njegovog jednogodišnjeg mandata na toj dužnosti.

General Petty, koji na dužnost komandanta NATO-štaba Sarajevo dolazi iz sastava Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država (KoV SAD), istaknuo je  riješenost da nastavi aktivnosti koje će BiH dovesti bliže njenim odbrambenim ciljevima.

– Kako sam se proteklih dana upoznavao s ljudima, slušao sam o raznim izazovima s kojima se BiH suočava na svom putu ka evroatlantskim integracijama. Iako u potpunosti priznajem kompleksnosti ovdje, veoma sam optimističan u vezi s jednom stvari – čini se da svi dijelimo iste ciljeve o pravljenju Oružanih snaga još boljim, sposobnijim oružanim snagama i primjerom reforme i etničke integracije za cijelu državu – kazao je general Petty, obraćajući se sudionicima ceremonije.

Potcrtao je očekivanje da će uspjesi na tom putu biti poticaj za napredak u drugim oblastima.

– Vlasti BiH odlučile su da je traženje članstva u NATO-u put naprijed ka ovim ciljevima i, stoga, sam zahvalan što sam dio ovih nastojanja – poručio je general Petty podsjećajući na historijska iskušenja kroz koje su u izgradnji države prolazile Sjedinjene Države, te, istovremeno, izražavajući odlučnost da podrži pozitivne procese u BiH i odgovori izazovima na tom planu.

General Hart je u oproštajnom obraćanju kazao da građani regiona žele bolje okruženje od onoga koji sada trpe, te da je za to neophodno prevazići poteškoće iz prošlosti i krenuti naprijed ka boljoj vladavini i boljoj ekonomiji.

– Građani ne trebaju prvo gledati u komšiju tražeći rješenje, nego se pogledati u ogledalo i svako sebe upitati što je to što može uraditi da ova zemlja bude bolje mjesto za njegovu djecu i djecu njegove djece – precizirao je.

General Hart je naveo da su OSBiH pokazale da međuetnička saradnja i profesionalizam funkcioniraju, podsjećajući na način i rezultate angažmana OS tokom nedavnih katastrofalnih poplava.

– NATO ostaje predan pružanju pomoći BiH na njenom putu ka boljoj vladavini i boljem životu njenih građana i istinski želi da BiH u konačnici stekne punopravno članstvo u NATO-u -poručio je dosadašnji komandant NATO-štaba Sarajevo.

Svečana primopredaja dužnosti na čelu NATO-štaba Sarajevo izvršena je u prisustvu komandanta Savezničke komande združenih snaga u Napulju admirala Brucea W. Clingana, te visokih civilnih i vojnih dužnosnika iz BiH, kao i brojnih međunarodnih zvaničnika.

Admiral Clingan, koji je predvodio primopredaju komandne dužnosti na čelu NATO-šata Sarajevo, ukazao je na važnost zajedničkog djelovanja za opću dobrobit, ilustrirajući to odgovarajućim reagiranjem i koordiniranjem aktivnosti na pružanju pomoći stanovništvu tokom nezapamćenih poplava koje su pogodile BiH.

Uz žaljenje iskazano u povodu stradanja bh. građana, admiral Clingan je naglasio da su aktivnosti na planu saniranja teških posljedica prirodne nesreće u BiH još jednom potvrdile trajnu predanost međunarodne zajednice ljudima naše zemlje.

U tom je kontekstu pohvalio angažman generala Harta na planu sinhroniziranja inicijativa NATO-a i EUFOR-a u podršci OSBiH i njihovom odgovoru na prirodnu nesreću, a u širem smislu i angažman dosadašnjeg komandanta NATO-štaba Sarajevo na unapređenju dijaloga unutar BiH o članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Izražavajući dobrodošlicu novom komandantu NATO-štaba Sarajevo brigadnom generalu Christopheru J. Pettyu, admiral Clingan je kazao da se radi o čovjeku koji u Sarajevo dolazi s izuzetnim rezultatima, koji uključuju komandno i veliko štabno iskustvo, te da je riječ o priznatom helikopterskom pilotu i ratnom veteranu, koji je za svoj izuzetan angažman više puta odlikovan.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/christopher-j-petty-novi-komandant-nato-staba-sarajevo

Advertisements

Discussion

Comments are closed.

%d bloggers like this: