//
you're reading...
Dokumenta - Prime Sources

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala na Samitu NATO-a u Cardifu

Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić Babić učestvovala je 4. septembra 2014. godine na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO sa četiri države aspiranta za punopravno članstvo u NATO (BiH, Crna Gora, Makedonija i Gruzija) koji je održan u okviru Samita NATO-a u Cardifu. Zamjenica ministra Trišić-Babić se prisutnima obratila prigodnim govorom.

Zamjenica ministra Trišić-Babić se zahvalila NATO i državama članicama za pokazani pravi duh zajedništva tako što su među prvima pružili pomoć unesrećenim u poplavama u maju ove godine kada je Bosna i Hercegovina pretrpjela najteže poplave u svojoj historiji. To je dodatno ojačalo predanost BiH reformama u zemlji i dostizanju standarda NATO-a za punopravno članstvo u ovoj organizaciji.

Kao zemlja koja teži punopravnom članstvu u NATO, Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u IPAP i PARP programu, te radi na rješavanju političkih pitanja nužnih za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) uz istovremeno aktivno učestvovanje u misijama u Afganistanu, u ISAF-u i post-ISAF-u.

“Bosna i Hercegovina shvata NATO kao primarnu garanciju naše unutrašnje i vanjske sigurnosti i stabilnosti. Vjerujemo da proces integracije BiH u NATO neizmjerno doprinosi prihvaćanju standarda i vrijednosti koje zagovara NATO, poput demokratije, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava,” zaključila je zamjenica ministra Ana Trišić-Babić.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: